Student igen

14 augusti 2007 22:38 | Allmänt | 2 kommentarer

Idag har jag anmält mig till en A-kurs i Medie- och kommunikationsvetenskap vid Högskolan i Kalmar. Jag har tänkt ett tag att jag borde skaffa mig formell utbildning inom kommunikation, för även om jag är kulturvetare har jag aldrig läst just kommunikationsvetenskap på universitetet. Och även om jag fick chansen att jobba på kommunikationsavdelningen, och det finns andra sätt att ta sig fram i yrkeslivet än med formell utbildning, så tror jag mycket på utbildning som viktig kompetens. Det finns ju en anledning till att det finns olika utbildningar. Om jag ska gå vidare till jobb någon annanstans så småningom är jag mer sugen på kommunikationsområdet än som arkivarie som jag är utbildad till, och då tror jag att jag behöver den formella utbildningen också.

Den här utbildningen har Lydia redan gått, och ska gå fortsättningskursen i höst, och hon är rätt nöjd. Grejen med att välja just den i Kalmar är att den är halvtid och på distans, helt över nätet. Inga helger som man måst åka dit eller så. Så det passar mig. Och det verkade finnas platser kvar enligt hemsidan, så nu har jag anmält mig. Det blir alltså heltidsjobb och halvtidsstudier för min del. Hoppas att jag verkligen får en plats nu.

Och tack Åsa, för att du gav mig chans att byta inriktning.

Svar på designmysteriet

14 augusti 2007 9:50 | Allmänt, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

När jag kom till jobbet hade jag fått svar från Iittala om varför Kartioglasens form hade ändrats, som jag har bloggat om tidigare.

Så här står det om glasen på hemsidan:

Constant simplicity. Creating the perfect glass starts with the hand that has to hold it, and with questions about what that hand would prefer to hold.

Attempts have been made to copy Franck by applying his rational geometry to new designs. These attempts have failed, because they haven’t taken into account the living spirit and wisdom that are required, to give thought to simple things. Complex is rarely wise, yet it takes bravery and spirit to be simple.

Jag mejlade alltså Iittala och frågade varför formen var ändrad, och varför det inte fanns information om detta, varken på hemsidan eller på glasens förpackningar i butik. Detta svar fick jag:

Dear Kerstin,

Thank you for your message.
We have changed Kartio glass because we wanted to honor Kaj Francks original design which is more like this new one. We want to honor the heritage of our products. The company informed about the change in the Internet and also through our representatives. We also sold the old design one year after the decision in our factory stores. We apologize if you missed that information!

I will forward your message forward to our product development department which is responsible for these kind of changes.

Ystävällisin terveisin/Best regards

Anu Iso-Kokkila-Vähänen
Iittala Group

Det var ju intressant att de äldre glasen inte alls var samma form som Kaj Franck formgav, för det är verkligen stor skillnad, och att de ändrat formen så att de mera ska överensstämma med den ursprungliga formen. Men jag förstår fortfarande inte varför de hade ändrat den ursprungliga formen från början. Det känns absurt med tanke på att de presenterar Francks form på glasen som så fulländad att de inte går att göra bättre.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^