Designmysterium

28 september 2006 13:38 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 9 kommentarer

I somras mejlade Lydia mig och frågade om jag hade en aning om varför de klassiska Kaj Franck-glasen Kartio plötsligt har ändrat form. Hon hade glas sedan tidigare, och hade just kompletterat med flera. Jag hade ingen aning, men trodde att de gamla glasen kanske kunde vara andrasortering eller nåt. För om de hade ändrat formen borde jag ju läst om det i någon inredningtidning. Inte heller på Ittalas hemsida står det något om detta. Nu fick jag också nya Kartioglas i födelsedagspresent, och det är verkligen stor skillnad! De nya glasen är tunnare, lägre, smalare i basen och bredare upptill. Lydia tycker att de gamla är snyggare, men jag tycker kanske att de nyare är en förbättring. Det är i vilket fall ett mysterium hur man kan ändra formen på en designklassiker vars formgivare är död. Särskilt som de skriver på hemsidan att många har försökt kopiera glasen, men inte lyckats, eftersom de är så fulländade. Bo kommenterade förändringen med att det är ju så pass stor skillnad att om IKEA hade gjort dem skulle de klara sig ifrån anklagelser om designstöld. Nu ska jag mejla Ittala och fråga hur det ligger till.

Bilderna är de som Lydia skickade. Själv har jag dem i alla möjliga färger.

kartio_1

kartio_2

9 kommentarer

 1. Som sagt, har du genomskinliga (gamla) höga kan jag köpa dem av dig om du vill, så kan du bygga på din nya samling och jag min gamla! =)

  Comment by Lydia — 2006-09-28 14:24 #

 2. Genomskinliga är väl alla glas förresten…jag menade ju ofärgade!

  Comment by Lydia — 2006-09-28 14:25 #

 3. De gamla glasen är väl inte i toppenskick direkt. Vissa ljusare kulörer har blivit så där kontigt flammiga som glas kan bli i diskmaskin. Men i princip ja, om du tycker att de duger. Fast det kanske finns kulörer bland de gamla som inte tillverkas längre. Jag ska tänka på det.

  Comment by Kerstin — 2006-09-28 15:17 #

 4. Man undrar hur dom tänkt igentligen. Kanske har man upptäckt att man ursprungligen använt fel form och rättar misstaget. Men helt idiotiskt är det.

  Själv tänker jag byta till Iittala Essence tumbler som mitt framtida mjölkglas. Kartio har inte direkt varit en favorit då jag tyckt att dessa varit för tunga. Glasen får dock leva vidare tills det sista tappats i golvet.

  Comment by Scribo — 2006-11-19 12:52 #

 5. Jag har fortfarande inte fått något svar från Iittala, nästan två månader efter att jag mejlade.

  Jag gillar de höga Kartioglasen för att de är så stora. Jag har svårt för små glas som man måste fylla på hela tiden.

  Comment by Kerstin — 2006-11-19 14:03 #

 6. Hej,
  hittade hit via Google idag efter att jag gjort samma upptäckt -verkligen irriterande.
  Tänkte bara höra om du fått något svar eller om det fortfarande är ett mysterium?
  Jag ska hur som helst gå till Iittala-butiken här i stan och fråga!

  Comment by Ida — 2007-08-11 17:45 #

 7. Nej, jag fick aldrig något svar. Vet inte om det var för att jag skrev på svenska. Iittalas hemsida är bara på finska och engelska. Konstigt att ett finskt företag inte har information på svenska när det också är officiellt språk i landet. Nu har jag mejlat dem igen och frågat, denna gång på engelska. Jag rapporterar om jag får något svar. Berätta gärna vad de sa i butiken.

  Comment by Kerstin — 2007-08-12 10:56 #

 8. Det ska jag göra, håller tummarna för att du får svar också!

  Comment by Ida — 2007-08-12 18:21 #

 9. […] När jag kom till jobbet hade jag fått svar från Iittala om varför Kartioglasens form hade ändrats, som jag har bloggat om tidigare. […]

  Pingback by Kerstin Kokk » Svar på designmysteriet — 2007-08-14 9:50 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^