Anna Kaffepanna och Tomten Lars

14 juli 2007 13:05 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | Inga kommentarer

Jag måste ju faktiskt skriva litet mer om vårt kongresskafé, för jag är ganska stolt över det. Även om allt inte blev precis som vi ville, av praktiska omständigheter på Katedralskolan och av tidsbrist, så verkar det i kundernas ögon ha varit en succé. I alla fall vad jag har hört av folk och läst på olika bloggar. Är det något som alla lyfter som riktigt bra, så är det kongresskaféet.

Och det är klart att det blev bra med så bra sällskap i kafékommittén, nämligen världens bästa Camilla Berner, Elin Bäckström, Fia Sundnäs och Anita Porjebäck.

Konceptet för kaféet var ett småstadskondis på 50-talet, med en uteservering som skulle påminna om Folkets Park på 50-talet, med kulörta lyktor. Därav kom namnet Anna Kaffepanna (serveringen inomhus) och Tomten Lars (uteserveringen), låttitlar från Owe Thörnqvist, som ju både är Uppsalaprofil och 50-tals-ikon. Tyvärr användes uteserveringen mest vid ombudsfikat som serverades där ute. Om vi hade kunnat ha uteserveringen iordningställd redan på onsdagen hade det kanske varit annorlunda, men tälten, borden och stolarna skulle användas på invigningskvällen i Gamla Uppsala, så de kom på plats först på torsdagen.

Jag är jättebesviken över att jag inte hann fotografera nästan något under kongressen. Jag hade velat dokumentera kaféet och våra fina bakverk. Mockabakelserna hade jag i alla fall sinnesnärvaro nog att fotografera efter att ha varit uppe halva natten och gjort dem.

mockabakelser.jpg

Här sitter Camilla och jobbar någon av dagarna innan kongressen öppnade. Borden kommer från Kafé Mumrik på Drabanten, och har den klassiska perstorpsplattan med Sigvard Bernadottes mönster Virrvarr. Jag specialbeställde dem i från Kinnarps i samband med renoveringen av samlingslokalerna för några år sedan. Sofforna är också från Drabanten, Krabat från Fogia. Egentligen har de blå klädsel, men vi klädde tillfälligt in dem i ett IKEA-tyg med 50-tals-karaktär. I fönstret kan man ana litet av 50-tals-rekvisitan, vaser och kaffekannor.

camilla.jpg

På iogt.se kan ni faktiskt se några bilder från kaféet som Lydia fotograferade. Där ser ni också servitriserna med de fina förklädena och hättorna efter 50-talsmodell, som Kerstin Ohlsson hade sytt. Tack Kerstin! du är fantastisk!

Jag har lagt ut recept på en del bakverk som jag låg bakom, och en del fanns sedan tidigare. Elins och Camillas goda mackor har jag också lagt ut recepten på.

Mackorna
Studentskor
Mockabakelser
Chokladtårta
Mandeltårta med hallon och citronmarmelad
Vit choklad-cheesecake med rårörda blåbär

Studentskorna imponerade så mycket på Andreas att han bakade dem själv när han kom hem. Men Anton, det är ingen idé att du testar sådana raffinerade bakverk som studentskor och mockabakelser. Du är ju lika misstänksam mot sådant som du inte har smakat som Viggo är. Håll dig till leverpastejmackor och dammsugare. Anton tyckte att studentskorna var konstiga mazariner och att mockabakelserna smakade kaffe. Konstigt.

No Comments yet »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^