Mockabakelser

Mockabakelser har alltid varit en av mina favoriter. När jag var liten brukade vi gå på Lundeborgs konditori i Öregrund och äta mockabakelser och dricka saft i höga glas med smala sugrör.

Marängbottnar
3 äggvitor
1,75 dl socker

Fransk mockasmörkräm
4 äggulor
0,75 dl vatten
125 g socker
0,5 vaniljstång
250 g rumsvarmt smör
3-4 tsk snabbkaffepulver
2-3 cl vatten

Garnering
mandelspån
röda cocktailbär

Sätt ugnen på 125 grader. Blanda vitor och socker i en rostfri bunke. Ställ den i en kastrull med kokande vatten och vispa tills marängsmeten blir tjock och styv. Se till att bunken sluter tätt mot kastrullkanten. Spritsa ut marängsmeten till cirklar med 5 cm diameter på plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter.

Vispa äggulorna luftigt i en skål. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en liten kastrull. Häll i vatten och socker i kastrullen. Koka upp och koka sockerlagen tills termometern når 117 grader. Häll långsamt sockerlagen över äggulorna under ständig vispning. Vispa krämen tills den svalnar och blir rumstempererad. Tillsätt det rumstempererade smöret i klickar medan du fortsätter vispa. Rör ut snabbkaffepulvret i litet vatten, bara så mycket att det löser sig helt. Smaksätt smörkrämen med kaffet, litet i taget tills smörkrämen får lagom kaffesmak.

Lägg ihop marängerna 3 och 3 med mockasmörkräm emellan så de bildar torn. Bred ett lager runtom kanten. Rulla bakelserna i mandelspån. Spritsa resten av krämen ovanpå bakelserna. Använd en tyll i stjärnform. Garnera med ett cocktailbär i mitten.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^