Inflytelserik

10 december 2009 22:44 | Allmänt | 1 kommentar

Jag var ju tvungen att kolla min blogg på inflytande.se:

Kerstin.kokk.se är en inflytelserik blogg. Endast 15% av svenska bloggar är mer inflytelserika.

Nobelmiddag på Kadettgatan

10 december 2009 22:38 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 6 kommentarer

Ja, en vanlig torsdagsmiddag blev det då. Plättar och pannkakor. Och så fick det bli glass till efterrätt. Både Viggo och Klara hade fått Nobelmiddag till lunch i skolan och på dagis. Eftersom maten lagas på Viggos skola och levereras till dagis var det samma mat. Toast Skagen till förrätt, något kött och potatisgratäng och svampsås till huvudrätt, och så vaniljsås med frukt i till efterrätt.

Viggo som är mer kinkig med mat hade smakat på köttet som han inte tyckte om. Det andra var kladdigt, så det åt han inte. Men pizzasallad hade han ätit istället. Jag tror kanske inte att det brukar serveras pizzasallad på riktiga Nobelfesten, men tur att det fanns i skolan. Och efterrätten kunde han så klart inte äta. ”De hade ju blandat frukt i vaniljsåsen, mamma.”

Klara som tycker om allt möjligt och att smaka på nya saker hade ätit av allt, men hon hade inte orkat äta upp all mat. Då fick hon inte efterrätt. När jag frågade henne om det berättade hon också att man inte får mellanmål om man inte ätit lunch. Jag frågade mer om det, om hon inte hade fått något mellanmål idag. Men jo, det hade hon. Om man inte äter upp maten får man ingen efterrätt. Om man smakar på maten och äter en del får man mellanmål, men om man vägrar äta något på lunchen får man inte något mellanmål. Jag tycker att det är helt galet. Det måste finnas andra sätt att få barnen att äta, och hur ska de orka vara ute och leka på eftermiddagen och klara sig ända till fem-sex-tiden tills det blir middag hemma? Och det där med efterrätten. Jag tycker att barn ska äta mat så de blir mätta, inte tvinga i sig maten. Det får man ingen matglädje av. Självklart ska de inte strunta i att äta mat för att de vet att det blir efterrätt, men om de inte orkar mer så är det bra så.

Här hemma tvingar vi aldrig barnen att äta något som de absolut inte vill. Vi uppmuntrar dem att smaka, och säger att om de vågar smaka är det het okej att spotta ut på tallriken om de tycker att det är äckligt, men utan att göra en stor affär av det. Det kan aldrig vara bra att tvinga i sig mat som man inte klarar att svälja.

Vi brukar inte ha någon efterrätt på vardagar, men idag var det rätt.

DSC08550

DSC08551

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^