Dagens kopp: Blå Lillemor från Gefle

13 september 2009 9:47 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | Inga kommentarer

Gefleporslin kan vara rätt ojämnt i trycket på dekoren tycker jag. Oftare små fabrikationsfel eller svagt tryck än hos de andra stora svenska porslinstillverkarna under 1900-talet. Jag tycker i och för sig inte att det gör något. Skavankerna ger de unika exemplaren karaktär och personlighet. Lillemorkoppen i blått som jag fick igår av min bror Matti var dock ett synnerligen fint exemplar. Djupt blått tryck. Finemang känns det att dricka te ur den på min födelsedag!

Lillemor har jag inte sedan tidigare, men har bloggat om Mattis svarta kopp. Den trevliga AU-modellen liksom dekoren är formgiven av Arthur Percy, och Lillemor var i produktion 1951-1964.

DSC07568

Kalasar bara

13 september 2009 0:29 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 10 kommentarer

Midnatt har passerat. Nu är det faktiskt min 40-årsdag. Idag har jag firat med familjen. Mina föräldrar och syskon har varit här, och mammas fina faster Karin som bor här i Uppsala kom och överraskade mig. Min svägerska Karin sa att hon aldrig hade sett så många kakor. Själv kom jag aldrig till tårtan och svartvinbärs- och chokladtryffelpajen. Det räckte bra med kakorna. När man har fina kakburkar tycker jag förresten att det är fint att servera direkt ur dem. Och kanelbullarna, dem glömde jag i frysen. Jag tar fram dem imorgon. Då blir det mera finfint fika med några kompisar.

Kan för övrigt meddela att svartvinbärsmacaronerna blev to die for. Sådan perfekt balans mellan sötma och syrlighet. svartvinbärspurén gifte sig perfekt med smörkrämen.

Förresten, apropå småkakor. Min mormor sa en gång att även om man skulle servera sju sorters kakor så fick man aldrig ta mer än två när man var bortbjuden. Sånt strunt gäller inte hemma hos mig. Jag serverar glatt nio sorters kakor, och man får äta hur mycket man vill av hjärtans lust. Fattas bara annat. Jag gillar överdåd.

DSC07561

DSC07562

DSC07563

DSC07564

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^