En varm kofta att trä på de isande tankarna

7 januari 2011 16:04 | Allmänt, Bilder, Läser, Lyssnar på | 4 kommentarer

Den dikten av Sonja Åkesson, Ja tack, där den strofen finns med, tänker jag ofta på. Den värmer. Sonja Åkesson värmer alltid i hur hon skriver om livet, trots att det är så tungt.

Ikväll sänder Radioteatern en föreställning som handlar om Sonja Åkessons liv, Sonja Sonja – en folkhemsprinsessa av Agneta Elers Jarleman. Den ska jag naturligtvis lyssna på.

De senaste veckorna har jag annars lyssnat mycket på den fina samlingen med Sonja Åkesson-dikter tolkade av Kajsa Grytt, Anna Järvinen, Britta Persson, Lisa Nilsson, Lena Swanberg, Sofia Karlsson, Annika Norlin, Rebecka Törnqvist, Nina Ramsby, Anna von Hausswolff och Frida Hyvönen. Den finns tyvärr inte på Spotify, men man kan lyssna på några av låtarna här.

Uppdatering: Men nu finns finns albumet på Spotify, här!

Jag tycker verkligen om alla tolkningarna, men kanske särskilt Ja tack med Sofia Karlsson, Man får göra det bästa av allt med Britta Persson, Åkej med Annika Norlin, Skärvor av en svit med Nina Ramsby och Utdrag ur Självbiografi med Kajsa Grytt. Det har nog både att göra med vilka artister det är, vilka dikter de har valt att tonsätta och hur de har tolkat dem.

Det är väldigt intressant att jämföra sångtexterna med dikterna, och hur de har valt att använda texterna. Vad de har valt bort.

Åkej.
Jag är misslyckad.
Åkej.
Jag klarar inte upp det här.
Åkej.
Jag har en annan rytm.
Åkej. Åkej.

Åkej.
Man är väl fel person.
Åkej.
Av fel kön.
Åkej.
I fel roll.
Åkej.
I fel ålder
på fel plats
vid fel tidpunkt
på en galen planet.

Hängig på morron.
Åkej.
Döle vid lunchdags.
Åkej.
Färdig vid middan.
Åkej.

Åkej åkej.
det är väl hösten
eller vintern
eller våren
eller välfärden
nån bristsjukdom
eller
jag har en helt annan rytm
åkej

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^