Dagens kopp: IOGT-kopp på Solgläntan

26 juni 2010 19:11 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Visst är den trevlig? Verkligen klassisk tekoppsform, och så fin med mörkröda logotypen. Just den här är från Gefle, men det finns ju hundratals gamla IOGT-serviser runt om i landet. Jag visar assietten som hör till på samma gång.

Det här var faktiskt den godaste tårta jag någonsin bakat

26 juni 2010 18:53 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 4 kommentarer

Och då vågar jag ändå påstå att jag är asbra på att baka. Sjukt god! Tunn chokladbotten som bara gräddadas 5-10 minuter. Den såg helt ogräddad ut när jag tog ut den, men det ska vara så. Den blir seg och kletig när den stelnar. Sedan tre lager chokladmousse med mörk choklad, mjölkchoklad och vit choklad. Varje mousse gjordes på en halv liter grädde med gelatinblad och choklad, inget annat. Det var alltså 1,5 LITER vispgrädde i tårtan. Medan jag gjorde varje mousse fick tårtan stå i frysen, och sedan stå där över natten. Sedan fick den tina i kylskåp och så dekorerade jag med halva jordgubbar och smultron. Jag är bara litet besviken på att den inte blev så snygg på sidorna när jag tog loss den avknäppbara kanten på formen. Jag gjorde som det stod i kokboken, men nästa gång ska jag testa att lägga plastfilm runt om. Recept här.

Midsommar på Solgläntan

26 juni 2010 15:13 | Allmänt, Ätbart, Bilder, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Midsommaraftonen firades på Solgläntan, min IOGT-NTO-förenings fina sommarhem i Vreta-Ytternäs vid Ekoln. Ekoln är den mest norra viken av Mälaren, och där har Fyrisån sitt utlopp. Det är en fin sluttande strandtomt med egen badplats på västra sidan av Ekoln. Vi var ett tjugotal personer under dagen och kvällen. Det var solsken, smultronplockning, kransbindning och sillunch. Medan de andra gick till festplatsen och dansade små grodorna stannade jag kvar och diskade lunchdisken och lyssnade på P1. Bara trevligt! Alla nöjda. Så firade vi Arvids 2-årsdag, badade, grillade och avslutade med min grandiosa chokladmoussetårta, som kan vara den bästa tårta jag någonsin gjort. Den blev så bra att den ska få ett eget inlägg. Och var inte oroliga; allt fint IOGT- och NTO-porslin ska också få egna, mer ingående inlägg. Missa förresten inte gnistskyddet i öppna spisen med NTO på!

Dagens symönster: Vi-mönster 7003 Städrock och förkläde från 60-talet

26 juni 2010 14:37 | Allmänt, Bilder, Dagens symönster, Formgivning och arkitektur | 10 kommentarer

Den här modellen på förkläde är den bästa! Så fint och så praktiskt. Jag har ett par stycken sådana förkläden från 60-talet. Igår när jag stod i köket på Solgläntan och handdiskade efter sillunchen för 20 personer bannade jag mig själv för att jag hade glömt förklädet hemma.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^