Ännu ett trekantigt fat

16 juni 2012 18:22 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 7 kommentarer

De här trekantiga faten förbryllar mig. Först fick jag det vita med svarta ränder av min bror, och det är ett likadant som farmor och farfar hade. Ett älsklingsfat med så många minnen av köket i Juniskär. Sedan fick jag ett liknande, men något större, i ljusgult av honom. Och idag hittade jag det här svarta med smala vita ränder. Kritstrecksrandigt skulle man väl kunna kalla det. Det här är i samma storlek som det gula, men på undersidan är de inte riktigt lika. Spetsarna har ungefär samma rundning på det gula och det kritstrecksrandiga, medan det vita med svarta ränder har något skarpare spetsar. De två första faten hade jag en teori om att de kunde vara Upsala-Ekeby för någon varuhuskedja, men på det här står det Germany 22 och med djupstämpel 4555. När jag googlade på ”trekantigt fat” hittade jag en avslutad auktion på tradera med ett fat i samma modell, men annan dekor, där det på baksidan står: SMF Schamberg Dec. Mallorca 1. Dessutom gjupstämplat 4555, exakt samma som på mitt fat. Klurigt. Är de överhuvudtaget från samma tillverkare, alla tre eller två av dem, och i så fall vilken? Dessutom tycker jag att jag känner igen den kritstrecksrandiga dekoren så väl, som att det är någon som jag känner som också har den, kanske på assietter? I vilket fall tycker jag att de alla tre är ursnygga ihop! Gissa om jag ska duka upp kakor på dem tillsammans?

Trekantiga fat

Trekantiga fat

Trekantiga fat

Trekantiga fat

Trekantiga fat

Trekantiga fat

7 kommentarer

 1. Farmors och farfars fat – det som alltid stod framme på köksbordet i Juniskär – var rimligen, liksom så mycket annat som de hade, köpt på Forum i Sundsvall. Vi lät Kjell överta det, och sen stod det på samma köksbord så länge han levde – det var, även efter min mammas död, som att alltid återvända hem.

  Comment by Enn Kokk — 2012-06-16 18:45 #

 2. Jag tror att dina tre är från tre olika tillverkare. Fomen var populär i mitten av 50-talet och tillverkarna tog efter varann. Det med numret på borde då vara från Schamberg tycker jag. Övriga är nog också tillverkade utanför Sverige.

  Comment by form55 — 2012-06-16 19:52 #

 3. Jag har nog visat det med kritstrecksränder tidigare, har eller har haft ett sånt, kommer inte ihåg om jag har det kvar…har en låda med tysk keramik på vinden som jag inte titta i på ett tag… :-)

  I övrigt har jag ingen riktig koll på de här…

  Comment by Benny — 2012-06-16 20:11 #

 4. Jag har dem! Både assietter och stora fat :) http://karaelsa.blogspot.se/2012/02/arvegodset.html
  Under assietterna står det Germani 20,4555 2, och under faten står det Germany 59, 4555 1.

  Comment by Matilda — 2012-06-16 20:26 #

 5. Vet inget om faten men en sak vet jag att dom är jättesnygga och speciellt tillsammans.

  Comment by Maria/Prylodesign — 2012-06-16 20:29 #

 6. Det måste vara samma servis som jag hade (men har gett bort). Kolla här: http://ordningsfrun.blogspot.se/2011/01/should-it-stay-or-should-it-go.html

  Comment by ordningsfrun — 2012-06-16 23:28 #

 7. @Matilda och @Ordningsfrun Ja, jag kan säkert ha sett faten på era bloggar, för dem följer jag ju sedan länge! Men det känns ändå som att det är någon jag känner och brukar vara hemma hos, som har dem. Kommer bara inte på vem.

  Comment by Kerstin — 2012-06-17 9:27 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^