Hur många salt- och pepparströare kan man ha egentligen?

8 februari 2012 6:54 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 7 kommentarer

Lugn. Min samling av ströare är inte på långa vägar så omfattande som tekopparna, äggkopparna eller kakburkarna. För dem behöver man verkligen jättejättemånga av, eller hur? Ströare behöver man bara lagom många av. Litet olika att duka med beroende på porslin, duk, humör och annat. Och på påskafton, när det brukar vara många kompisar här och färga ägg på estniskt vis, då är det toppen att kunna ställa fram många saltströare på bordet när alla äter ägg. Pepparströare tycker jag egentligen är meningslöst, för peppar ska helst vara nymald. Det här är i alla fall alla salt- och pepparströare och pepparkvarnar som jag har, och vi är ett gäng retrobloggare som bloggar om just detta idag, med anledning av Retrolux bloggutmaning Salt och peppar.

Salt och peppar

Jag for med osanning när jag påstod att det var alla jag har. Jag har faktiskt en pepparkvarn från 90-talet som är bra men ful. Den har jag till matlagning. Den här pepparkvarnen däremot är tillräckligt snygg att ställa på bordet, och funkar okej.

Salt och peppar

Mina fina, fina ströare från Arabia, formgivna av Esteri Tomula. Jag har även ett gäng äggkoppar med samma dekor.

Salt och peppar

Och så har jag några av Hertha Bengtsons klassiska Blå Eld-ströare, formade som ägg.

Salt och peppar

Det här setet har två fel. För det första är det två pepparströare. Det ska vara en för salt och en för peppar egentligen. För det andra ska det finnas en liten sked till burken med lock i mitten. Men fint är det i alla fall.

Salt och peppar

Den här pepparkvarnen har jag ärvt efter mormor. Snygg, men helt oduglig. Det står Japan under.

Salt och peppar

Det här setet har jag haft väldigt länge. Det ser man ofta på loppisar.

Salt och peppar

Det här är väldigt, väldigt fint. Gissar att det är för salt, peppar och socker. Det saknas dock en bricka som det ska stå på.

Salt och peppar

Räcker det här? Jo då. Men skulle jag springa på en ströare till bra pris från någon rolig servis som till exempel Stig Lindbergs Pynta, skulle jag slå till. Och så skulle jag gärna ha tre riktigt snygga och bra pepparkvarnar till matlagning och bakning. En för svartpeppar, en för vitpeppar och en för kardemumma.

7 kommentarer

 1. Imponerande och fin samling. De från Arabia är ju helt bedårande!

  Comment by Jenny — 2012-02-08 7:27 #

 2. Kul! Jag har faktiskt många av de där med, ett komplett sånt japanskt se på bricka bl.a. Setet med S och P långsmala höga med metall överst hade jag i originallåda, men sålde tidigare.

  Setet på sista bilden är formgivet av Johnny Mattson, troligen för Uppsala slöjd. Jag saknar också brickan…

  Till matlagningen vill jag gärna ha riktigt bra kvarnar, det saknar vi idag, har en Hackman keramisk pepparkvarn som funkar okej, men snygg vet jag inte om den är… :-)

  Comment by Benny — 2012-02-08 8:31 #

 3. Hade gärna haft några av dom små fina Arabia ströarna. De i teak som är obrukbara är oslagbart snygga.

  Comment by Maria/Prylodesign — 2012-02-08 9:14 #

 4. Åh så mycket fina! De flesta har man ju sett tidigare, men Arabia-varianterna har jag bara sett hos dig. De är otroligt söta!

  Comment by Linda — 2012-02-08 11:57 #

 5. Oj, så många fina.

  Comment by Randiga Tråden — 2012-02-08 12:01 #

 6. […] Kerstin Kokk […]

  Pingback by Bloggutmaning! Salt & peppar! | H55 — 2012-02-08 14:51 #

 7. Imponerad! :)

  Comment by Ann-Charlotte, Teak och Orkidéer — 2012-02-08 20:05 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^