Tog en paus i julförberedelserna och bakade saltlakritsmacaroner

15 december 2011 19:43 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 4 kommentarer

Just nu är alla inställda på att baka pepparkakor, saffransbröd, struvor, nötkakor och vad man nu vill ha till jul. Jag också. Men hade en sådan vansinnig lust att experimentera fram ett bra recept på saltlakritsmacaroner, och så ville jag testa att baka macaroner med mandelmjöl. Jag har bakat macaroner sedan början av 90-talet, efter att ha varit på en tågluff och upptäckt detta bakverk i Paris, men jag har alltid malt mandeln själv på mandelkvarn. Jag älskar att använda mandelkvarnen, men faktum är att mandeln inte blir tillräckligt finfördelad så att smeten inte blir tillräckligt slät till macaroner. Nu testade jag mandelmjöl köpt på ICA. Jag ska mejla Coop Forum och be dem att ta hem det. Anledningen att jag ville experimentera fram en bra smörkräm med saltlakritssmak är att jag i höst köpt litet olika lakritsprodukter till bakning, och att inga recept jag sett på nätet eller i kokböcker på lakritsmacaroner har varit vad jag har velat ha. Det har varit chokladtryffel med lakritssmak eller någon sorts kräm baserad på philadelphiaost. I riktiga macaroner ska det vara ganache eller smörkräm smaksatt med olika smakämnen, och jag tycker det är godast. Den här smörkrämen smaksatt med saltlakritspulver blev precis så len och rund i smaken, och med tydlig saltlakritssmak, som jag hade drömt om! Smakerna gifte sig perfekt. Det är smörkrämen som får göra jobbet med saltlakritssmaken. I mandelmarängerna är det litet vanligt lakritspulver, alltså inte saltlakrits. Jag tyckte inte heller att smörkrämen behövde färgas svart. Den var fin som den var av saltlakritspulvret. I mandelmarängerna testade jag svart pastafärg, men gjorde dem inte alldeles svarta. Och så använde jag förstås min silikonsprits för att spritsa både marängerna och smörkrämen! Jag gjorde förresten dubbel sats av smörkrämen. Här är receptet.

Saltlakritsmacaroner

Lakritspulver

Mandelmjöl

4 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

 1. Gud så gott!
  Tycker du att spritsen är bra? Jag tycker den är superkass! Är så himla missnöjd :-(

  Comment by Susanna — 2011-12-15 19:47 #

 2. sv: Jag gillar också pynta jättemycket, det låter himla fint, vore kul att se en bild!

  Comment by Amanda — 2011-12-15 21:56 #

 3. Jag tycker inte att den funkar på för tjock och trög smet, men annars är jag nöjd. Väldigt okladdigt att fylla och spritsa jämfört med vanlig sprits, och lätt att diska också.

  Comment by Kerstin — 2011-12-15 22:06 #

 4. nom nom nom :)

  Comment by Frøken Toft — 2011-12-16 16:41 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^