Len pumpasoppa med mannagryn mot min onda hals

7 november 2011 20:29 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 1 kommentar

Redan igår hade jag ont i halsen och lätt feber, och i morse hade jag vidrigt ont i halsen och huvudet, så jag har legat och vilat massor idag. När jag hämtat barnen på fritids var jag i alla fall så pigg att jag orkade laga fiskpinnar till middag och en estnisk pumpasoppa till efterrätt. Vi har ju så många pumpor att göra av med. Av bara den här blev det fyra liter i tärningar. Den estniska pumpasoppan är det mannagryn och bitermandel i. Testa! Klara tog tre portioner och sa: Mmm, det är så gott! Här är receptet. Förresten, ett tips när man skär genom pumpaskal och karvar pumpa till lykta. Jag använder en smal riktigt spetsig kniv, en filékniv. Den funkar superbra.

Det blev gegga den här gången också

7 november 2011 17:59 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 1 kommentar

Mitt första försök att koka egen turkish delight gick ju inte så bra. Det blev bara gegga när jag testade det här receptet. Sedan var jag och handlade vinstenStockholms aeter- & essence-fabrik, eftersom jag hade hittat ett recept i en orientalisk kokbok som jag hade hemma, där det ingick vinsten. Vinsten ska ha konsistensgivande effekt, så jag hoppades att det skulle bli bättre. Sedan har det inte blivit av att göra ett nytt försök, men så skrev Söta saker (Som förresten precis vunnit matbloggpriset i kategorin Bak och Dessert! Grattis!) om månadens tema som är vinter, och att hon valde svartvinbärsmarmeladrutor, som hon föreställde sig var som det Edmund blev bjuden på av Vita häxan i Narnia. De svartvinbärsrutorna påminner rätt mycket om de jag gjorde för några månader sedan, men det Edmund åt var ju turkish delight, så då tänkte jag att nu måste jag testa igen med det andra receptet. Okej. På lördagkvällen skred jag till verket, och jag följde receptet till punkt och pricka, men det blev ännu rinnigare än med det recept som jag testat tidigare. Ingen idé att stjälpa upp ens. Någon som sitter på ett bra recept, har någon idé om hur man ska göra för att det ska bli rätt, eller vad jag ska göra med all denna gegga? Det här receptet på engelska har jag hittat. Tror att det som är tokigt i receptet jag just testat är att man inte ska koka upp till tillräckligt hög temperatur. Vad säger ni? Ska jag göra ännu ett försök? Tycker ni att det är underhållande att läsa om mina geggiga misslyckanden?

Det här receptet använde jag:
6 dl vatten
1 kg socker
125 g majsmjöl
2,5 dl färskpressad grapefrukt eller apelsin
1 tsk renad vinsten
apelsinblomsvatten (jag tog 1 tsk)
några droppar röd karamellfärg
florsocker

Koka upp vatten, tillsätt socker och rör tills det löst upp sig ordentligt. Blanda majsmjölet med grapefruktjuicen och vinsten. Ta bort sockerlagen från plattan och häll långsamt i mjölblandningen. Sätt kastrullen på plattan igen och koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt koka långsamt i 20 minuter. Smaksätt med apelsinblomsvatten och häll i några droppar röd karamellfärg. Häll smeten i en oljad form. Låt blandningen svalna och stelna. Skär i 2 cm breda fyrkanter och doppa i florsocker. Bli cirka 25 bitar.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^