Ni kanske undrar hur det gick när jag skulle göra turkish delight? Vi kan kalla det turkish gegga

7 september 2011 7:08 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 2 kommentarer

Alltså, jag skulle testa att göra turkish delight. Började leta recept. Hittade två varianter i en orientalisk kokbok här hemma, men bara ett enda recept på nätet. I det receptet i kokboken som jag helst ville testa ingick det vinsten. Det kunde man minsann köpa på Konsum när jag var liten, för jag minns att vi hade en påse vinsten av märket Cirkel i den lilla lådan i skafferiet där även bikarbonat, citronsyra och liknande förvarades. Men inte nu. Ingen annan mataffär heller, och inte på Apoteket. Jag hade dock kollat att Stockholms aeter & essence-fabrik har vinsten, men dit hade jag inte hunnit gå. Så i helgen testade jag receptet på matklubben.se och smaksatte med apelsinblomsvatten. Det smakade bra och såg fint ut när jag hällde upp det, men när jag nästa dag tog ut det ur kylskåpet och skar upp det kände jag att det var alldeles för lös konsistens, även om det gick att skära kuber. När jag vände kuberna i florsocker löstes det upp på ett par sekunder. Ingen rolig syn. Jag föste ner allt i en burk och stoppade i kylskåpet, och hällde sedan upp geggan i en skål till desserten på kräftskivan, för att de som ville skulle få smaka på förödelsen. Det visade sig att Magnus tyckte att det var jättegott, så han fick med sig resten hem. Nu har jag skaffat vinsten och ska testa det andra receptet. Vinsten ska ha en konsistensgivande effekt i konfekt. Man ska aldrig ge upp. Bara göra om och om igen tills det blir rätt.

2 kommentarer

  1. Sorry Kerstin, kan inte låta bli att tänka att det finns någon slags kosmisk rättvisa när någon som är en sådan mästare på kakbak, nästan, kan misslyckas. Nu tycker jag i och för sig inte att bilderna tyder på ett totalt misslyckande, ser rätt fint ut – ändå. Kosmiskt gott i alla fall då. ;)

    / (en rättvisemärkt:) helena

    Comment by enannanhelena — 2011-09-09 22:53 #

  2. […] Mitt första försök att koka egen turkish delight gick ju inte så bra. Det blev bara gegga när jag testade det här receptet. Sedan var jag och handlade vinsten på Stockholms aeter- & essence-fabrik, eftersom jag hade hittat ett recept i en orientalisk kokbok som jag hade hemma, där det ingick vinsten. Vinsten ska ha konsistensgivande effekt, så jag hoppades att det skulle bli bättre. Sedan har det inte blivit av att göra ett nytt försök, men så skrev Söta saker (Som förresten precis vunnit matbloggpriset i kategorin Bak och Dessert! Grattis!) om månadens tema som är vinter, och att hon valde svartvinbärsmarmeladrutor, som hon föreställde sig var som det Edmund blev bjuden på av Vita häxan i Narnia. De svartvinbärsrutorna påminner rätt mycket om de jag gjorde för några månader sedan, men det Edmund åt var ju turkish delight, så då tänkte jag att nu måste jag testa igen med det andra receptet. Okej. På lördagkvällen skred jag till verket, och jag följde receptet till punkt och pricka, men det blev ännu rinnigare än med det recept som jag testat tidigare. Ingen idé att stjälpa upp ens. Någon som sitter på ett bra recept, har någon idé om hur man ska göra för att det ska bli rätt, eller vad jag ska göra med all denna gegga? Det här receptet på engelska har jag hittat. Tror att det som är tokigt i receptet jag just testat är att man inte ska koka upp till tillräckligt hög temperatur. Vad säger ni? Ska jag göra ännu ett försök? Tycker ni att det är underhållande att läsa om mina geggiga misslyckanden? […]

    Pingback by Kerstin Kokk » Det blev gegga den här gången också — 2011-11-07 17:59 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^