En eftermiddag med fika som tema

16 oktober 2011 22:33 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 1 kommentar

Eftersom det var sista dagen för utställningen Fikarasten på Upplandsmuseet var det massor av roliga aktiviteter, så jag och barnen cyklade dit. Själva utställningen såg vi i somras, så den hoppade vi över nu. Först fick barnen pröva på att göra marsipanfigurer under ledning av konditorer från Forsabageriet. Sedan ville Viggo och Klara leka i den fantastiska barnhörnan, byggd av Sven Nordqvist (ja, han med Pettson och Findus), och då passade jag på att höra på en föreläsning av Claes Landing som berättade om sin egen och sin familjs historia som bagare och konditorer i Uppsala i fyra generationer. Jag hann väl höra en halvtimme innan barnen tröttnade på barnhörnan och ville att jag skulle komma. Mycket intressant var det. Han berättade om hur han praktiskt taget växte upp på Landings, och fick hänga med kaffetanten och smörgåstanten och många andra. Underbart! Han pratade också om att förr var det ett manligt yrke eftersom det var så tungt. Det är säkert många som inte förstår. De tror att det är som när man bakar små degar någon gång ibland hemma. Men idag har man andra hjälpmedel och bättre arbetsmiljö, och senaste gången årets konditor utsågs var det en kvinna som fick utmärkelsen, Josefine Baummann. En siffra som ändå kan ge en fingervisning om att det är ett tungt arbete på bageri är att Forsabageriet gör av med 70 ton mjöl på ett år. Det är ofattbart mycket. När barnen hade tröttnat på Upplandsmuseet cyklade vi till Vasaparken och fikade och lekte. Inga bullar från Forsabageriet, utan mina hembakta.

I trädgården just nu

16 oktober 2011 22:32 | Allmänt, Bilder, Trädgård | 1 kommentar

Visserligen har det varit ett par frostnätter i veckan, men den verkar ha krupit fram litet partiellt i trädgården. Vissa växter tål ju frosten, men till exempel krasse är väldigt känslig och blir alldeles sladdrig direkt. Ändå har krassen som jag har i en stor urna på altanen klarat sig. Rätt mycket annat blommar på också. Den svarta stockrosen, ringblommorna, gurkörten och en gul ros som knoppas. Jag hoppas att den orkar slå ut. Den sista potatisen, rödbetorna och morötterna tog jag upp i helgen och höstgrävde köksträdgården, men jag har massor av mangold och persilja kvar. Pumporna skördade jag också och tog in och tvättade i badkaret. Nu står de inne i rumstemperatur för att mogna färdigt och bli orange. Jag passade även på att tvätta alla fönster utvändigt när det var så skönt väder i förmiddags. Mycket trevligare att göra när det är skönt ute än när det är iskallt och duggregn.

En trave Hjärterassietter från Gefle

16 oktober 2011 9:51 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Titta vad jag har glömt blogga om. En trave Hjärter som jag fick av Pernilla i somras när vi var på loppisrunda i Norrskedika tillsammans. Hjärter är en Helmer Ringström-dekor, och den tillverkades 1961-1965.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^