En eftermiddag med fika som tema

16 oktober 2011 22:33 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 1 kommentar

Eftersom det var sista dagen för utställningen Fikarasten på Upplandsmuseet var det massor av roliga aktiviteter, så jag och barnen cyklade dit. Själva utställningen såg vi i somras, så den hoppade vi över nu. Först fick barnen pröva på att göra marsipanfigurer under ledning av konditorer från Forsabageriet. Sedan ville Viggo och Klara leka i den fantastiska barnhörnan, byggd av Sven Nordqvist (ja, han med Pettson och Findus), och då passade jag på att höra på en föreläsning av Claes Landing som berättade om sin egen och sin familjs historia som bagare och konditorer i Uppsala i fyra generationer. Jag hann väl höra en halvtimme innan barnen tröttnade på barnhörnan och ville att jag skulle komma. Mycket intressant var det. Han berättade om hur han praktiskt taget växte upp på Landings, och fick hänga med kaffetanten och smörgåstanten och många andra. Underbart! Han pratade också om att förr var det ett manligt yrke eftersom det var så tungt. Det är säkert många som inte förstår. De tror att det är som när man bakar små degar någon gång ibland hemma. Men idag har man andra hjälpmedel och bättre arbetsmiljö, och senaste gången årets konditor utsågs var det en kvinna som fick utmärkelsen, Josefine Baummann. En siffra som ändå kan ge en fingervisning om att det är ett tungt arbete på bageri är att Forsabageriet gör av med 70 ton mjöl på ett år. Det är ofattbart mycket. När barnen hade tröttnat på Upplandsmuseet cyklade vi till Vasaparken och fikade och lekte. Inga bullar från Forsabageriet, utan mina hembakta.

1 kommentar

  1. Jag gillar den svenska fikakulturen, den kan vi gärna exportera. Jag älskar dina fikaberättelser, och att du tar med dina barn till klassiska konditorier. Min moster arbetade på Kindbergs konditori i Ramsele när jag var liten. Höjdpunkten var att få klä sig fin och tillsammans med tjejkusinen åka(bli skjutsade)den dryga milen och fika där, utan vuxna. Vi var inte mer än 4-5 år när det började. Då tog jag alltid en potatisbakelse och så fick vi en krona till att spela musik i jukeboxen. Ofta blev det Gunnar Wiklund eller Anita Lindblom.

    Comment by Ann Christin Sandlund — 2011-10-17 9:23 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^