Jag vet vad som är vansinne

1 oktober 2010 18:23 | Allmänt, Bilder | 6 kommentarer

Inte är det att bygga en ny förskola när det behövs. Det är att vara en sån jävla egoist att man vill stoppa bygget som är vansinne. Såg den här lappen på Konsum på Torbjörns torg idag. Blev så förbannad. Dessutom brukar väl folk tycka att det är bra om det byggs dagis nära deras hus, och att det anses höja värdet på hus och lägenheter med närhet till dagis. Förutom att det är trevligt med dagisbarn. Och hur skulle det kunna bli flera hundra fler bilar som kör där om det ska gå 170 barn på förskolan? Troligen är flera syskon, och de flesta föräldrar i Svartbäcken skjutsar inte med bil till dagis, inte ens på vintern. Nu funderar jag på om jag ska starta en Facebook-grupp FÖR dagisbygget och mot egoismen. Kampen ska föras i det stora och i det lilla, som ni vet.

6 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

 1. Vilket riktigt vidrigt exempel på NIMBY-fenomenet. Jag blir nästan lika upprördi som du, Kärran. Klart du ska starta en motgrupp mot motgruppen. Jag joinar direkt.

  Comment by Hull — 2010-10-01 22:54 #

 2. Hmm… jag vet inte riktigt om jag håller med här!! Problemet med att bygga och öppna en ny förskola på given plats är ju att det inte behövs någon ny förskola i området. Bara på TunaBackars fsk så finns det ju minst 10 platser lediga och de har problem med att hålla ihop ekonomin på grund av det (pratade med en fröken om detta förra veckan, så jag vet läget just där).
  Den nya förskolan är till för att täcka upp behov som finns på andra platser i Uppsala, vilket gör att den nya förskolan i så fall blir mest ett ”transit-dagis”, där man får ta emot de yngsta barnen som inte får plats på något annat dagis i närheten av där de bor. De kommer sedan ställa sig i kö för att byta till ett dagis i närområdet och så fort de får plats där så byter de. Ju äldre barnen blir, desto högre upp kommer de i kösystemet – vilket gör att det kommer bli en väldigt rörig situation på det nya dagiset med mycket ”nya” barn varje termin.
  Då de flesta barnen kommer att ha (relativt sett) långt till dagiset, så kommer förmodligen en stor del av transporterna till/från dagiset att göras med bil… så visst kommer trafiken i det mycket barntäta skolområdet att öka rejält – vilket inte känns helt lyckat. Vi har ju t ex tagit oss just den vägen fram och tillbaka till dagis under rätt många år och jag vet att det är mycket barn i rörelse där under morgon/eftermiddag.

  Nåväl – jag kan hålla med dig om att ”uppropet” utformats väldigt ”egoistiskt” och utan vettiga argument… och kanske tror man att det ska väcka stark ”kämpa-emot-anda”??… vilket jag dock inte tror funkar särskilt väl! Däremot tycker jag det finns andra bra anledningar till varför man inte ska bygga ett dagis just där – flera av dem står i stycket ovanför. Bara att förskolan 100 meter längre bort inte klarar att fylla sina platser räcker rätt långt..

  Comment by Erik — 2010-10-04 13:31 #

 3. Är det inte tänkt att täcka behov för de nybyggda bostadsområdena på andra sidan ån med mycket småbarn? Det är ju väldigt nära även om ån skiljer åt. De har mycket närmare till det dagiset än till andra dagis i Luthagen för dem som bor där och det är nog närmare från de områdena till det nya dagiset än det är för oss på Kadettgatan till Tuna Backars förskola. Varför skulle inte de kunna cykla och lämna sina barn?

  Comment by Kerstin — 2010-10-04 13:58 #

 4. Ett nytt dagis finns ju i det nybyggda området, det ligger ett rätt stort dagis i undervåningen (+ första våningen) i huset ”i mitten” där på gamla koloniområdet.
  Det jag har hört av politikerna när de har försvarat sig mot att det saknas en massa platser i mer centrala delar av staden är att det åtminstone är mycket närmare till Tunabackar än vad det är till Gottsunda/Valsätra, där de för närvarande hänvisas till lediga platser. Dock verkar det ju inte särskilt populärt med att få dagisplats ens i Tunabackar, då ju Tunabackars fsk redan nu lider ”brist” på barn…
  Risken är ju att skapa ett ”transit-dagis”, där omsättning på barn/fröknar blir väldigt hög… när man nu inte skapar dagisplatser där de behövs!
  Jag håller verkligen med om att ”protest-uppropet” är smaklöst utformat (det som du i grunden upprördes över)!

  Comment by Erik — 2010-10-04 18:13 #

 5. På föräldramötet på Tuna Backars förskola ikväll sa de att enligt kommunens beräkningar behövs det nya dagiset för att täcka behov till våren, och problemet brukar ju vara det motsatta, att det inte finns platser så det räcker. Jag tycker att det är jättebra att kommunen ser till att det finns platser när det behövs. Jag tror att det främst ska täcka behov från östra delarna av Luthagen, och i Luthagen finns verkligen ingen mark med plats för nytt dagis alls.

  Comment by Kerstin — 2010-10-04 19:42 #

 6. OK, jag hoppas verkligen att jag har fel här… och du rätt – så att det åtminstone är välplanerat och genomtänkt när man nu bygger bort ännu en öppen, allmän yta.

  Comment by Erik — 2010-10-04 22:47 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^