Dagens kopp: Spinett från Gefle

8 maj 2010 20:41 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 4 kommentarer

Även om jag försöker gå loppisrunda varje lördag är det inte så att jag snubblar över nya tekoppar att köpa så ofta. Eller det är klart att det finns massor att köpa som jag vill ha i antikaffärer, men de kostar ju ofta väldigt många hundralappar. Idag hittade jag i alla fall en Spinett på Söders gammalt och nytt. 162 kronor fick jag betala för den med rabatt. Det fanns en till i skyltfönstret förresten, om någon är sugen, och två fat utan koppar.

Spinett är så klart en omisskännlig Geflekopp i E-modellen, formgiven av Sven Eric Skawonius. Dekoren är däremot ritad av Helmer Ringström, och den tillverkades 1959-1964. Sedan tidigare har jag en annan kopp i samma modell, Gavott, och de passar så fint ihop med sina svarta grafiska dekorer med gult band på vitt gods. Jag gillar verkligen den här modellen. Perfekt tjocklek på godset och så skön att hålla i och dricka ur.

4 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

 1. Håller med! Det absolut bästa med de här är också att de gå utmärkt att maskindiska, vitroporslinet/E-porslinet är lika bra kvalitet som fältspatporslin och dekorerna är under glasyren så de är riktigt tåliga och bra! Vi har ju Astra, som är min favorit, i den modellen utöver de jag har enstaka av.

  Comment by Benny — 2010-05-08 20:51 #

 2. Den är så söt,säkert gott att dricka kaffe ur.

  Comment by randiga tråden — 2010-05-09 10:33 #

 3. Härlig kopp! Själv hittade jag en assiette i Spinett för 20 kr i en prylbod i Ronneby här om dagen. Jag började fundera på om man skulle försöka samla på sig hela servisen. Den är rätt fin tycker jag. Jag får helt enkelt känna mig för lite med min assiette.

  Comment by Clinen — 2010-05-09 10:53 #

 4. Ja, det är verkligen toppen att det mesta av Gefle-porslinet från den här tiden har dekoren under glasyren.

  Comment by Kerstin — 2010-05-09 11:08 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^