Godtemplartjej

1 mars 2006 20:11 | Allmänt | 4 kommentarer

Till kongressen i Jönköping 2003 hade IOGT-NTO-rörelsens Internationella Institut tagit fram babybodys och barn-t-shirts med texten Kamp mot droger på olika språk som talas i våra projektländer. De var jättepopulära. Jag köpte till Viggo. Allt sedan dess har jag tänk att vi borde ta fram fler profilkläder med kul och bra budskap som iggisar kan klä sina barn i.

Frågan är dock vilka budskap som passar på ett barn, och om det är ok att pracka på ett barn en åsikt som de rimligen inte har en åsikt om. På Viggos dagis går en tjej som brukar ha tuffa och bra kläder. Inget mesigt gulligull. En dag såg jag att hon hade en Che Guevara-tröja på sig. Där känner jag mig kluven. För det är ju verkligen att pracka på barnet en politisk åsikt, samtidigt som det nog från föräldrarna troligen mest sågs som coolt och revolutionsromantiskt.

Så vad ska man ha för budskap om vi tar fram bodys och t-shirts för riktigt små barn? Kamp mot droger tycker jag funkar, men Nykter blir ju litet absurt på ett barn. Iggis-wannabe, kanske? Godtemplartjej kan ju vara litet kul. Fast det är ju inga ungar som fattar. Men på kläder till bäbisar och 1-2-åringar är det knappast några jämnåriga som läser och förstår. Normalt tycker jag inte att barnkläder ska vara könsuppdelade, men med ett tryck som Godtemplartjej passar det bara på flickor. Vad skulle man ha för pojktryck då? Ingen TR-wannabe?

Allvarligt, jag vill ha massa bra förslag nu. Det kan vara budskap som andra förstår också, men det är helt ok med sånt som är helt IOGT-NTO-internt. Och vet ni nån bra firma för profilkläder som kan fixa bodys och barntröjor av bra kvalitet med tryck, så hör av er.

4 kommentarer

 1. Svensk Biblioteksförening har tagit fram NYFÖRVÄRV på barnbodys och de är oerhört populära (FF Profilreklam/Peter Persson. Se länk till foto, och ja, det är Henrik för snart ett år sedan). Dessutom har vi t ex EJ HEMLÅN, REFERENSEX och RESERVERAD i vuxenstorlekar.

  Vilket pojktryck? Tja ORDENSBRODER kanske? Fast det blir lätt internt? Andra idéer kan vara BORN SOBER, SPIKNYKTER, FULL av mjölk eller GULLIG inte LULLIG…

  Vill man ha väldigt interna bodys kan ju ”NÄR SVEN-OLOV AVGÅR VILL JAG BLI FÖRBUNDSORDFÖRANDE!” vara ett alternativ, eller NÄR JAG BLIR STOR SKA JAG BLI KASSÖR!

  Har barnet kolik kan kanske NYKTER GAPHALS vara kul…

  Men helst nöjd är jag inte med ovanstående förslag. Det måste helst vra så kul så även föräldrar utanför rörelsen vill ha en sådan tröja på sitt barn. Jag ska fundera vidare. /Peter

  Comment by Peter Axelsson — 2006-03-03 8:54 #

 2. Jag tycker att det skulle vara både roligt och ett schysst politiskt ställningstagande med texten ”Godtemplartjej” på en kille. Fast det kanske inte, med tanke på omgivningens sannolika reaktioner, är så snällt att sätta den på en liten pojke. För vissa är det väl nog så utmanande att ett barn (eller en vuxen, för den delen) har kläder i ”fel” färg och snitt. Jag antar att jag helt enkelt får trycka upp en tröja eller så åt mig själv med den texten. På min rumsdörr på Arken hälsas för övrigt besökare av texten ”Här bor Tant Martin” …

  ”Ingen TR-wannabe” är ju också en kul text. Jag gluttade i förra veckan i senaste numret av ”Tempel Riddaren”, som de särskrivande dönickarna kallar sin tidning. Snacka om organisation som inte är i takt med tiden … Ryggdunkande ordensbröder på varje sida, och eventuellt en rad om någon enstaka kvinna som ett bihang till en prominent broder. En kristdemokrat från Jönköpings län skulle framstå som en radikal feminist i jämförelse med TR-gubbarna.

  Comment by Martin Kjellin — 2006-03-14 0:40 #

 3. Martin, det kanske var inskänkt av mig att tänka att Godtemplartjej bara funkar på en flicka. Klara och Viggo har ju annars samma kläder. Och det är inte säkert att du måste göra en egen godtemplartjejs-tröja, för det kommer kanske i vuxenstorlek i IOGT-NTO-butiken.

  Comment by Kerstin — 2006-03-17 6:43 #

 4. Eftersom jag hittade hit sent blir det ett sent inlägg i debatten..=)

  Jag tycker att alla profilprodukter borde gå igenom filtret ”Ska det begripas av andra än ’rörelsebarn’ (heh) eller ej?” För varken Godtemplar, iggis (det tog LÅNG tid innan jag fattade vad det var!) eller TR säger någonting alls för den som inte har så lång historia inom rörelsen. Och nu börjar ju vi bli ganska så många, vi med mindre koll! Så jag röstar på ett mer lätttillgängligt budskap, i stil med de ’nykter’-tröjor osv som vi tidigare gjort. Typ ett mer externt budskap.

  Comment by Lydia — 2006-03-18 19:01 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^