Dagens kopp: Valsprofiler från Gustavsberg för Domnarvet

15 mars 2009 0:01 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 14 kommentarer

Aldrig hade jag kunnat ana att jag skulle dyka på något så udda på min loppisrunda idag. Specialbeställt porslin med egen dekor är inte så ovanligt till serveringar och inte minst inom nykterhetsrörelsen, där det förr var vanligt förekommande att föreningar hade eget porslin med sitt namn. Men den här koppen är verkligen originell och vågad. Helt fantastisk helt enkelt! Enligt undersidan heter dekoren Valsprofiler, och den är specialtillverkad för Domnarvet 1965. Det står också komposition Calle B. och gravyr R. Fröberg. Modellen är Stig Lindbergs LI, som han formgav till H55-utställningen. Bland mer kända dekorer finns Spisa Ribb och Prunus, som jag båda har.

Två tekoppar fanns det i butiken. Men vet ni något dumt? Jag köpte faktiskt ingen, för efter klippningen tyckte jag inte att jag hade råd. Men jag måste nog faktiskt gå tillbaka och köpa en av dem, visst måste jag? De är ju otroligt ovanliga och speciella, och jag kommer aldrig få en chans igen. Fantastiskt snygga är de ju också i sitt starkt grafiska uttryck med svart dekor. Visst hör de hemma hos mig?

dsc05666.jpg

dsc05667.jpg

dsc05668.jpg

14 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

 1. De hör verkligen hemma hos dig! Jag lovar att komma och dricka ur en.

  Comment by Mikkis — 2009-03-15 19:31 #

 2. Köp, köp, köp! De var ju hysteriskt snygga!

  Comment by Anders Ringnér — 2009-03-15 20:12 #

 3. Kul att höra utropen! Och överraskande. För jag är uppvuxen med de där kopparna. Morfar var chef på Domnarvet, och det där var alltid mormor och morfars vardagskoppar (finns jubileumsväggtallrikar också, med lika grafiska och maskinglorifierande motiv). Grå och trista, tyckte jag alltid som barn, tyckte att mormor skulle duka med porslinet med guldkant istället. Men nu känner jag mig uppmuntrad att se på dem med lite distans, med stilhistoria och inte barndomsestetik i åtanke. Och plötsligt är de inte så tokiga. De känns som tidsdokument. Tänka sig. Vet inte om mormor har kvar dem eller om de sorterats bort under alla flyttar. Ska fråga henne nästa gång jag hälsar på. Hon är mer inne på muggar än koppar numera.
  Kram
  Malin

  Comment by Malin — 2009-03-16 13:41 #

 4. Mer om Domnarvskopparna. Jag ringde mormor och frågade, och hon gick till sitt koppskåp och läster på undersidan av sina. Kopparna gjordes i flera omgångar, när Domnarvet slagit olika kvantitetsrekord. Bland annat 1960 och 1965. Alla på bruket fick då två var i julklapp. Och nu är jag inbjuden på te till mormor för att prata fler koppminnen. Trevligt. /Malin

  Comment by Malin — 2009-03-16 14:00 #

 5. Åh vad spännande att höra, Malin! Då förstår jag varför det fanns just två i butiken. Säkert efter någon anställd som fått ett par. Fanns det fler delar till porslinet? Kaffekoppar, assietter eller något annat? För detta var vanliga tekoppen i LI-modellen. På onsdag har jag tid att gå till butiken igen. Hoppas de finns kvar.

  Comment by Kerstin — 2009-03-16 15:30 #

 6. Tror inte att det finns mer än tekoppar – och prydnadstallrikar. Men jag ska fråga mormor. Hon har koll.

  Comment by Malin — 2009-03-17 12:52 #

 7. Om du – eller någon annan – behöver just de här kopparna så har jag precis (eller i lördags) lagt ut fem stycken på Tradera. Två koppar är likadana som de ovanstående och tre koppar och totalt fem fat är av den äldre modellen från 1959-60. Sök på Domnarvet.

  Comment by Ingrid — 2009-05-06 20:01 #

 8. Åh, roligt! Jag nöjer mig nog med de två jag har, men kanske någon annan kompis vill köpa dem. Jag ska tipsa!

  Comment by Kerstin — 2009-05-06 21:57 #

 9. Min mamma har 2 st till salu…
  Mvh Susanne
  minimoz-@hotmail.com

  Comment by Susanne — 2011-01-17 13:24 #

 10. Jag köper gärna koppar ur Gustavsbergs Domnarvetserie. Kontakta mig om ni vill sälja.

  Vänliga hälsningar
  Micke
  michael.sillen[at]telia.com

  Comment by Michael Sillén — 2011-07-05 10:04 #

 11. Jag har 4 st koppar med fat som jag köpte på loppis för några år sen.
  Dom är fantastiskt snygga o blir alltid ett samtalsämne när det kommer främmande.
  hittar inga på Tradera men funderar på vad dom kostar i dag om man skulle råka på dom…
  Vänlig Hälsning
  Marie J

  Comment by Marie — 2012-11-08 15:49 #

 12. Oj då, så många intresserade av sådana koppar. Synd att det gått så många år sedan ni skrev och ville ha. Jag har sex stycken hemma och kan tänka mig att sälja.

  Mvh
  Bengt-Inge Larsson
  Borlänge

  Comment by Bengt-Inge Larsson — 2015-05-21 16:51 #

 13. Hej,
  Håller med ovanstående, många år har gått… 😊
  Håller nu på och flyttrensar och hittade sex stycken koppar med fat hemma här. Två olika motiv på kopparna, fyra st från 1965 och två st från 1960. Hela och fina, kan tänka mig att sälja till rätt pris.

  Comment by Husmor-73 — 2020-06-06 14:16 #

 14. Hej Husmor-73,
  Jag upptäckte precis de här kopparna och tyckte de var jättefina. Vill du sälja får du gärna kontakta mig på jenny.sonnert@outlook.com
  Mvh Jenny

  Comment by Jenny — 2020-06-06 21:45 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^