Blommig sockerskål från Gustavsberg

4 augusti 2012 11:26 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Inte kunde jag låta bli den här lilla sockerskålen när jag hittade den för en tia på Kupan i Danderyd, tror jag det var, på en loppisrunda med Pernilla för några veckor sedan. För det är ju samma servis som te- och kaffeservisen på Arkens veranda, mitt gamla studenthem. Alla vi som bott där har ända sedan Nya Arken invigdes 1957 druckit kaffe och te ur den servisen på söndagsfik och fester. Den skänktes till Nykterhetsvännernas Studenthem av Koperativa Förbundet som en invigningspresent. Modellen är ett klassiskt restaurangporslin från då KF-ägda Gustavsberg, och det har funnits på otaliga restauranger, kaféer, hotell och samlingslokaler, ofta med en egen logotyp. Jag har skrivit mer om Gustavsbergs restaurangserviser här. Här kan ni även se en gräddsnipa och sockerskål i samma modell med IOGT-logotyp. I det här fallet är det en blommig dekor som nog har förekommit på många konditorier, och även på Arken. Klara föll genast för den, ”för väldigt små saker är ju oftast så fina”.

Sockerskål Gustavsberg

Sockerskål Gustavsberg

Sockerskål Gustavsberg

Sockerskål Gustavsberg

2 kommentarer

  1. himla fin bordsskiva där i bakgrunden också ;)

    Comment by karoline — 2012-08-05 10:56 #

  2. @Karoline Ja, köksbordet med Virrvarrskivan har hängt med sedan 90-talet när jag hittade det på Myrorna. På den tiden fick man dem superbilligt.

    Comment by Kerstin — 2012-08-05 11:11 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^