Fem fantastiska barntallrikar från 50-60-talet

17 november 2011 6:54 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 6 kommentarer

Nu ska ni få se fem fantastiskt fina barntallrikar som jag har i gömmorna, alla köpta när mina barn var små.

Allra, allra finast är ändå den från Arabia, som hör ihop med emaljmuggen från Finel. Men tallriken är alltså i porslin. Perfekt skick är den i också, som om inget barn ätit på den. Inte Viggo och Klara heller, faktiskt. Jag köpte den för att den är så underbar, men jag tror att de var litet för stora för särskilda barntallrikar.

Sedan har vi en tallrik från Norge, från Stavangerflint. Den har en dekor från Folk och rövare i Kamomilla stad, eller Folk og røvere i Kardemomme by, som den heter på originalspråk. Oj, vad jag lyssnade mycket på den barnskivan när jag var liten.

Nästa porslinstallrik kommer från Gustavsberg och är gjord av Stig Lindberg. Den ingår i ett set som heter Baby eller Alla barns servis, som tillverkades 1951-1957. Det finns även en djup tallrik med en björn och en mugg, men jag har bara den här flata tallriken med ganska sliten dekor.

Så har vi en ornamintallrik från Gustavsberg med en giraff och en elefant och två barn på.

Allra sist ännu en ornamintallrik i samma form, men denna gång står det ”Balo 6012 Ornamin Sweden” under. På den är det några härligt tidstypiska hönor och en tupp. Litet kantiga och asymmetriska så där. Jag beskrev tidigare i veckan hur många barnserviser i ornamin som kom från kontinenten först började tillverkas på licens i Sverige av Baloplast, men att Gustavsberg senare tog över.

6 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

 1. Jättesöta tallrikar å min favorit blev den sista. Den med de charmiga hönorna…

  Comment by khina — 2011-11-17 19:04 #

 2. Väldigt charmiga tallrikar, den översta från Arabia har jag aldrig sett förut och den är nog min favorit. Så fina färger!

  Comment by Linda — 2011-11-21 12:52 #

 3. Åh den där med elefanten och giraffen fanns någonstans i min barndom. Kanske hos mormor. Kamomilla Stad var ju också väldigt fin. Det är samma bild på omslaget till LP-skivan om jag inte missminner mig.

  Comment by Martin — 2011-11-23 15:20 #

 4. Tallrikarna/skålarna med höns på tycker jag väldigt mycket om. Jag köpte 2 stycken i vintras till en liten kusin :)

  Undrar hur många det finns av dem?

  Comment by Erik Stenman — 2011-11-30 11:19 #

 5. Åh! Likadan tallrik hade min farmor till oss barnbarn när vi var små! Tror dock att hon sålt den på tradera nu…

  Comment by Ellinor — 2012-03-16 16:36 #

 6. Hej.

  Undrar om du är intresserad av att sälja Balo 6012 Ornamin? Hade nämligen såna som liten bebis.

  Comment by Micke — 2017-09-21 7:27 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^