Flora av Oiva Toikka från Nuutajärvi

11 november 2011 8:24 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 5 kommentarer

En av mina favoriter när det gäller glas är serien Flora från Nuutajärvi, formgiven av Oiva Toikka. Den tillverkades 1966-1991, och jag har sett den i turkos, mörkblå, ofärgad, grå, grön, lila och gul. Det kan säkert finnas fler färger. Här finns en sida på finska om Oiva Toikka om det är någon som kan finska. Jag hittade åtminstone uppgiften om produktionsår där, även om jag inte kan finska. Jag har Flora i turkos, som jag tycker är otroligt snygg som den är, men också när den samspelar med andra färger och fyller skålen med till exempel clementiner eller nektariner. Den här skålen är 19 cm i diameter. Jag har också en liten skål i samma modell som jag brukar ha som sockerskål. Eller arrangera korta blommor som Klara plockar, med ringblommor här och med tusensköna här. Dessutom har jag haft en vas som tyvärr gick i kras en gång när jag slant när jag diskade den. Otroligt synd eftersom det var en så bra storlek och modell. Om jag minns rätt köpte jag den stora skålen och vasen på en auktion i Norrskedika någon gång i slutet av 90-talet, och den lilla skålen köpte jag på en gårdsloppis i norduppland som inte finns kvar, tyvärr.

5 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

 1. Om du laddar ner webläsaren Chrome så kan den använda Google translate direkt på alla sidor.

  Comment by Joanna — 2011-11-11 21:09 #

 2. Så snygg serie! Jag är glad att jag fick se den här fina skålen hos dig, nu är jag på jakt efter en lila till mig själv. :)

  Comment by Linda — 2011-11-12 19:27 #

 3. Den är fantastiskt snygg!

  Comment by Gila — 2011-11-12 19:27 #

 4. Vi har en jättestor skål i mörkblått i den här serien.

  Comment by Enn Kokk — 2011-11-13 14:27 #

 5. Den där serien har min svärmor delar ur. Bla jätteläckra glas på fot. Nästan säker att det är flora!
  Vi har en stor blålila kanna också.
  Bara så läckra!

  Comment by Jessica — 2012-02-14 15:08 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^