Dagens kopp: Modell Karla med hallonröd streckdekor från Karlskrona

1 augusti 2011 10:50 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 5 kommentarer

Hallonrött verkar vara veckans tema. Hallonrött i dekoren på Markiskoppen, massor av hallon i trädgården och så den här koppen från Karlskrona med hallonröd dekor. På stämpeln under fatet står Upsala Ekeby Karlskrona och numret 5223, men inget namn. Koppen finns inte heller i någon av mina böcker, inte ens modellen. Men jag noterar att det var vanligt med de extremt spetsiga hänklarna på många Karlskronakoppar, som är så spetsiga att de är ganska ofunktionella och obekväma att hålla i. Jag tycker dessutom att hänkeln rent estetiskt känns oproportionerligt liten ju mer jag tittar på den. Godset är däremot lagom tjockt och jag gillar den hallonröda dekoren. Men kanske finns det någon Karlskronasamlare som vet något mer om koppen?

Uppdatering:
Nu har jag fått veta att modellen heter Karla och är formgiven av Sven Erik Skawonius. Det betyder också att den är från 60-talet, eftersom Skawonius arbetade på Karlskrona 1960-1967.

5 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

 1. Jag ska kolla lite i mitt material så får vi se…tror i alla fall att Skawonius gjort modellen, ”Karla” och en nummerbeteckning som jag inte kommer ihåg…

  Comment by Benny — 2011-08-02 0:46 #

 2. Hallonrött känns väldigt somrigt OCH ”Markis-en” var väldigt fin, gillar de raka linjerna, krusidullfritt och enkelt.

  Tänk att sitta med markisen i hand, ett gott java, eller thé då :), under en lagom kraftig augustisol!

  /helena

  Comment by enannanhelena — 2011-08-02 7:06 #

 3. Som Benny kommenterade här innan så heter modellen Karla och det är mycket riktigt Skawonius som ligger bakom den. :)
  Tycker att den är väldigt snygg men håller med om att örat är opraktiskt spetsigt…

  Comment by Linda — 2011-08-02 11:37 #

 4. Tack för hjälpen med modell och formgivare!

  Comment by Kerstin — 2011-08-02 11:56 #

 5. Hejsan,
  Du är inte intresserad av att sälja koppen?

  Mvh
  Malena

  Comment by Malena — 2012-03-20 18:29 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^