Häng med mig och kolla på nykterhetsrörelsens standar

26 maj 2011 19:42 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Folkrörelsearkivet visar upp standar från nykterhetsrörelsen på Uppsala stadsbibliotek 31 maj-18 juni. Utställningen invigs tisdagen den 31 maj klockan 17.30 av Magnus Andersson, IOGT-NTO-distriktet i Uppsala län.

Jag sitter i Folkrörelsearkivets styrelse som representant för nykterhetsrörelsen, och jag kommer självklart på invigningen. Jag hämtar barnen på dagis och fritids och tar med mig dem. Kom gärna dit om du vill titta på utställningen och träffa mig och Viggo och Klara!

Folkrörelsearkivet för Uppsala län förvarar omkring 350 fanor och standar i sina samlingar. Av dessa kommer drygt 130 från nykterhetsorganisationer runt om i länet. Nykterhetsrörelsens standar är ofta påfallande vackra med sin färgrikedom och sitt konstfulla symbolspråk.

Bruket av föreningsfanor var tidigare vanligt inom framför allt nykterhets- och arbetarrörelsen. Fanan var en viktig symbol för medlemmarna att samlas under, för att manifestera sina gemensamma strävanden och känna samhörighet och stolthet. Fanorna var stora, ofta över två meter långa, och tillverkade av siden, ylle eller bomull. Motiven var ofta handmålade, men det förekom även broderier. Nästan alltid anlitades professionella ateljéer för att tillverka dem. De smyckades med tofsar och toppemblem och användes ofta i demonstrationståg, till exempel för att propagera för allmän rösträtt eller rusdrycksförbud.

Nykterhetsrörelsens över 100 år gamla standar är praktfulla konsthantverk som inte längre syns ute i samhället. Men nu får allmänheten möjlighet att bekanta sig med denna kulturskatt, när Folkrörelsearkivet ställer ut ett urval av dem på Uppsala stadsbibliotek.

Evenemanget på Facebook


IOGT-logen 865 Dannemora


IOGT-logen 865 Dannemora


Storvreta Blåbandsförening


Nykterhetsdemonstration i Enköping 1916

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^