När sista skrivmaskinen går i graven

27 april 2011 6:53 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 9 kommentarer

Skrivmaskinen är död. Den sista tillverkaren av skrivmaskiner har lagt ned tillverkningen. Naturligtvis är det inget att sörja över att den tekniska utvecklingen går framåt, och jag vill inte hellre sitta och skriva på en skrivmaskin än på en dator. Men jag har alltid älskat skrivmaskiner. För att de är så förbannat snygga och för att jag fascinerats av mekaniken. För det trevliga smattret och plinget när man byter rad. Den sköna tangenterna här ovan i vinjetten på min blogg är min mammas gamla Olivetti Studio 44. Här kan ni se fler bilder på den.

Själv fick jag en orange Facit i julklapp i tioårsåldern, men det var inte den jag lärde mig skriva maskin på. Det var pappas gråblå Facit. Ursnygg den också. Ungefär samma färg som Olivettin, men liksom matt knottrig yta, som jag minns den. Tyvärr verkar den inte finnas kvar. Dock har jag pappas gamla Halda, men den var före den där gråblå, som han skrev på när jag var liten. Så här ser Haldan ut.

Och så har jag ju mina underbara skrivmaskinstangentsmycken. Halsbandet och armbandet köpte jag från New York Public Library’s webshop för flera år sedan. Tangenterna är infattade i silver och det blev rätt dyrt med frakten från USA och dessutom fick jag lösa ut paketet och betala tull, men det var det värt. Jag använder dem varje dag år ut och år in, aldrig några andra smycken. Det har liksom blivit mitt signum. Nu ser det inte ut som att de säljer dem längre, och lika bra är det, tycker jag. Jag vill helst vara ensam om dem. Dessutom har jag en ring som jag hittade i Sverige senare, som det står omskiftare på. En gammal variant på shifttangent, alltså.

9 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

 1. Olivetti var hejare på snygg form när det begav sig, inte minst vad gäller räknemaskiner. Hur förtjust jag än är i Bernadottes Faciträknesnurror, så är de pastelliga och futuristiska modeller nästan ännu skarpare. Som de här: http://typewriter.slk.fi/olivetti-calculator.html

  (Måste nog gå ned i källaren och ta upp bernadottesnurran. Den är för snygg för att ha undanställd. http://viflyttartillkarlstad.blogspot.com/2006/08/exklusiv-kalkyleringsmaskin.html)

  Comment by Anders — 2011-04-27 7:55 #

 2. Lite vemodigt både att se de här bilderna och minnas sina gamla skrivmaskiner. Jag fick min första skrivmaskin under gymnasietiden, en dyr present för mina inte särskilt välbeställda föräldrar – men de såg ju sonens skrivlust och skrivförmåga och köpte en liten reseskrivmaskin.

  Att skriva med båda händernas fingrar och utan att ens behöva titta på tangenterna lärde jag mig sen under lumpartiden i Sollefteå, där jag på kvällarna gick skrivmaskinskurs på Åtvidabergsinstitutet.

  Comment by Enn Kokk — 2011-04-27 10:00 #

 3. Aaa vilka snygga smycken. Minns att du hade på dig något av dem när vi sågs.

  Comment by Gila — 2011-05-01 19:08 #

 4. Jaha, så det var så dags. Jag minns när jag träffade mannen för ca 20 år sedan, då pluggade jag och han tyckte att jag behövde en skrivmaskin att skriva mina arbeten på. En Olivetti! Senare fick min svärmor ”ärva” den av oss, när vi hade gått vidare in i datavärlden. Min goa svärmor hade jobbig reumatism i slutet av livet, men kunde fortsätta skriva brev, bl a till ett av barnbarnen i USA, p g a att hon hade Olivettin! Ja, den var förstås eldriven, så den gick lätt att trycka på. :)
  /helena

  ps. Så fint att vara en omskiftare, låter framsynt och bra.

  Comment by enannanhelena — 2011-05-01 22:57 #

 5. Hej!
  Oj, vilka snygga smycken sådana skulle jag också vilja ha :) Ringen var kul med texten omskiftare. Armbandet så läckert!

  Comment by Maria/Prylodesign — 2011-05-03 20:57 #

 6. Såg du nyheten om att det inte alls är sant att skrivmaskinen är död?

  http://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2011/04/27/skrivmaskinen-lever-och-har-halsan/

  Comment by Mattis — 2011-05-13 16:48 #

 7. Har nyss köpt exakt samma Halda-skrivmaskin, vet du på ett ungefär hur gammal de är? :)

  Comment by Nicolas — 2012-08-30 19:28 #

 8. @Nicolas Eftersom min pappa fick den i gymnasiet så var det i mitten-slutet av 50-talet någon gång. Men den kan ju ha börjat tillverkas betydligt tidigare.

  Comment by Kerstin — 2012-09-05 8:36 #

 9. Så de är ganska gammla alltså! :)
  Vet du vart man kan köpa färgband till de? :) Har letat på internet, men hittar tyvärr inget… :/

  Comment by Nicolas — 2012-11-30 20:12 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^