Estniska påskägg

23 april 2011 16:15 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 9 kommentarer

Traditionsenligt har vi färgat ägg på estniskt vis, som min pappa lärde mig när jag var barn. Det är så roligt att göra och spännande att svepa upp paketen och se hur det blev. Jag blev mycket nöjd med mina i år. Så här gör man: Först och främst behöver man ett slitet gammalt lakan som man river sönder lappar av. (Lapparna återvänder man år efter år. Skölj bort allt skräp efteråt och tvätta i 90 grader, men tvätta inget annat tillsammans med dem. De färgar av!) Lägg en lapp på bordet. Sedan slår man in äggen i växter, färgade fjädrar och lökskal, och sveper lapparna om. Man kan ha till exempel mossa, blommor och blad, bark, björkris. Sedan surrar man sytråd runt och kokar äggen så. Man kan se till att alla använder varsin färg på sytråden, så man håller reda på sina egna ägg. Vi kokade alla äggen i en jättegryta i 15 minuter. Då sänkte vi ner dem när vattnet hade kokat upp. Man behöver lång koktid när det är mycket ägg och för att det ska bli ordentligt med färg, men det blir så klart hårdkokta ägg.

9 kommentarer

 1. Det går också bra att vira in äggen i aluminiumfolie.

  Comment by Görel — 2011-04-23 17:28 #

 2. Så vackra ägg!
  Vi har också målat ägg på samma vis, naturligtvis.
  Jag/Vi brukar använda björntråd, var och en i sin färg.
  Vädret här är strålande.
  Glad Påsk!

  Comment by Birgitta Dahl — 2011-04-23 18:45 #

 3. Jättevackra! Jag ska lägga ut länk till dina bilder.

  Comment by Enn Kokk — 2011-04-23 18:57 #

 4. […] Du kan se hur påskägg på estniskt vis ser ut på dotterns, Kerstins, blogg – här. […]

  Pingback by Enn Kokk » Påskens under — 2011-04-23 19:21 #

 5. Jättefina ägg, ska prova det nästa år!

  Comment by Gisela — 2011-04-23 23:19 #

 6. Så fina! Och det lockar verkligen fram en massa fina barndomsminnen. Tror jag provade det här första gången på en pysseldag för barn på Blekinge Läns Museum och sen blev det en tradition att vi gjorde det hemma. Klart mycket mysigare än att måla ägg med vattenfärger eller liknande.

  Comment by Linda — 2011-04-24 1:11 #

 7. Så enkelt, och så blir det så vackert! Klart man måste prova – tack för tipset.

  Comment by Kevin Iversen — 2011-04-24 2:24 #

 8. Åh, förr i tiden, när jag var lite piggare, gjorde jag alltid sådana påskägg, men bara med lökskal och så på med alufolie. Det ser jättefint ut att använda lite mer av naturens grönska också! Nu är påsken slut så jag har ett helt år på mig att samla energi till nästa års äggfärgning. :)

  Gillar era bling-blingiga, guld & blommor, påskägg, också!
  /helena

  Comment by enannanhelena — 2011-04-26 8:24 #

 9. […] av löst lökskal i mataffären. Det är ju sånt som personalen ändå rensar bort och slänger. Här kan ni läsa ett blogginlägg från förra påsken, där jag beskriver hur man […]

  Pingback by Kerstin Kokk » Färga ägg på estniskt vis med lökskal och växter — 2012-03-31 11:19 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^