Bästa bären

27 juli 2006 13:12 | Allmänt, Trädgård | 3 kommentarer

Jag frossar i bär här ute på mina föräldrars sommarställe, och Klara tycker också att det är fantastiskt gott med bigarråer, smultron, krusbär, hallon, röda och svarta vinbär. Hon prövar till och med enbär. Det är svårt att säga vilka bär jag tycker bäst om. Det finns ju flera aspekter, som smak, utseende, och om det är färskt eller tillagat på något sätt. Åkerbär, som inte växer här, men vid huset som min farmor och farfar bodde i i Juniskär i Medelpad, är ju himmelskt gott. Kanske mitt bästa.

Så nu tänkte jag ha en liten ovetenskaplig undersökning här. Vilket är bästa bäret? Här är litet att välja bland (jag tar med sådant som folk faktiskt brukar äta, inte kråkbär, odon och sånt):

bigarråer
björnbär
blåbär
jordgubbar
hallon
hjortron
klarbär (surkörsbär)
krusbär
lingon
röda vinbär
smultron
svarta vinbär
tranbär
åkerbär

3 kommentarer

  1. 1. åkerbär, 2. hjortron, 3. hallon och 4. jordgubbar eller smultron = min favoritlista. Här börjar hallonen mogna här uppe. Plockade de första igår. Det är så gott tillsammans med turkisk yoghurt. Våra smulgubbar börjar ta slut nu, så det är tur att hallonen kommer. Krusbären börjar bli lite rosa, så det tar ytterligare några veckor innan de går att äta. Svarta vinbär brukar inte vara klara här förrän i mitten av augusti. Hjortronen brukar vara färdiga i månadsskiftet juli/aug, men det varierar. Blåbären tar nog ytterligare några veckor på sig – bästa plocktiden är i slutet av aug. strax innan lingonen ska plockas.

    Comment by Kristina Strömberg — 2006-07-27 19:46 #

  2. Oj, det är verkligen stor skillnad mot när det mognar här.

    Comment by Kerstin — 2006-07-27 20:11 #

  3. Jag tycker att bigaråer är godast att äta som dom är. Hjortron är godaste sylten och till efterrätt vinner jordgubbar tillsammans med glass.

    Comment by Åsa — 2006-07-28 15:56 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^