Vad som en gång var Thelins

28 november 2010 9:42 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

När jag för någon vecka sedan gick förbi korsningen Svartbäcksgatan och Gamla Uppsalagatan i mörkret upptäckte jag att de hade fällt alla björkarna utanför vad som en gång var Thelins. Nu är det sedan många år restaurang Java, och däremellan var det nog något annat. Men när jag tänker på den där låga byggnaden och den fina gården på baksidan tänker jag på Thelins, för det är vad det var när jag var liten. Det här ligger alltså ett kvarter från mina föräldrar, och jag var tvungen att kolla litet med pappa, för jag hade ett minne av att det var ett kondis för riktigt länge sedan, men på baksidan finns en gammal skylt där det står grill. Jo, pappa bekräftade att det var ett kondis. Det kanske finns någon gammal uppsalabo som minns mera?

I alla fall passade jag på att fotografera byggnaden och uteserveringen i vinterskrud när det var folktomt. Muren med en blandning av gult tegel och öppningar med järndetaljer är fin, tycker jag, och jag tror att planteringarna med klängväxter är ganska intakt. Däremot tror jag inte att träpanelen är ursprunglig. Man ser hur den sticker ut så där trist ovanför grunden, och troligast är väl att det var en putsad fasad.

Nå, de fällda björkarna som bekymrade mig och föranledde att jag började fundera kring platsen ska i alla fall ersättas med nya träd, läser jag på kommunens hemsida. Jag var litet orolig att de skulle riva byggnaden och bygga något nytt.

3 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

 1. Ja, den där restaurangen har verkligen funnits jämt. Själv minns jag inget kafé i lokalerna – Java har funnits där så länge jag minns.

  Min fråga är i stället: Är det någon som någonsin har ätit på Java? Jag har aldrig satt min fot där under alla mina Uppsalaår.

  Och mitt emot låg Servus. Är det kafé där nu?

  Comment by agata — 2010-11-28 12:36 #

 2. Jag tror att det blev Java först sent 80-tal, och jag tror att det kan ha varit någon annan restaurang mellan kafé och Java. Jag vet bara att jag har hämtat mat från Java en gång, på väg hem från BB med Klara tror jag. Det låg väl bra till för att hämta Viggo som hade varit på Idrottsgatan hos mina föräldrar. Och så åt jag där en gång med mina syskon och några andra när vi höll på att rensa ur i min farbror Stor-Mattis lägenhet när han hade dött. Sorgligt tillfälle, och maten är rätt slafsig. Mitt emot låg en Konsumbutik som mot slutet blev Servus. Nu är där ett riktigt tantkafé, Trianon: http://kerstin.kokk.se/?p=5555

  Comment by Kerstin — 2010-11-28 13:07 #

 3. Jag har faktiskt ätit där men det var på den tiden Filet Oscar och black & white var våra nationalrätter dvs. innan det blev java :)

  Neoskylten på taket gillar jag skarpt, en riktig kulturskatt som jag hoppas får vara kvar.

  Comment by Scribo — 2010-11-28 14:17 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^