Arkaparken heter det ju

20 maj 2011 12:37 | Allmänt | 3 kommentarer

Ja visst! Nu också officiellt! Parken utanför Arken, Nykterhetsvännernas Studenthem i Uppsala, har ju alltid kallats Arkaparken. Det är bara det att den inte har haft något namn officiellt. Men i några månader har Uppsala kommuns namngivningsnämnd stött och blött frågan. Från tjänstemannahåll ville man kalla den för Rindaparken, för det har tydligen förvaltningen kallat den eftersom kvarteret heter Rinda. Men så blev det inte. Vi från Arken fick understöd från Ortnamnsarkivet i att det enda namnet som har något stöd av hävd är Arkaparken, för det har den kallats under många decennier. Halva parken var ju Arkens gård från början. I höst blir det festlig invigning av det officiella namnet!

3 kommentarer

 1. Grattis! Vad trevligt med ett nytt parknamn och ett som dessutom tar fram lite av vår historia :)

  Jag vet att kommunen har några outtalade riktlinjer som man följer när de gäller namnsättning. Det viktigaste är att de knyter an till Uppsalas historia och att man i största möjliga mån försöker undvika personnamn. Ortnamnsarkivet blir då en jätteviktig remissinstans eftersom det är där kunskapen finns. Bra att kommunen följde deras råd.

  Comment by Scribo — 2011-05-20 14:11 #

 2. Hej, jag fick just Namngivningsnämndens sammanträdesprotokoll från den 14 september i brevlådan. Ser nu att Arkaparken blev antaget då. Grattis igen då :) Jag fick ju både Kvarnbron och Libron antagna på samma möte. Det verkar som att får man bara namnet utställt så brukar det gå vägen.

  Comment by Scribo — 2011-10-06 17:15 #

 3. Arkaparken?
  Något mer obekant namn är svårt att hitta i Uppsala. Kanske kan Stabbylyckan eller Scheeleparken göra Arkaparken stridig i Luthagen.
  Vet någon var Gunnar Leche har sin park?

  Comment by Jan Åke Hellberg — 2016-02-15 10:17 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^