Speciellt för min pappas melodikrysskompisar – här löser han dagens kryss

31 juli 2010 16:11 | Allmänt, Bilder | 17 kommentarer

Eftersom det är så vansinnigt många som besöker pappas blogg på lördagar när han kåserar om melodikrysset (6000-7000 unika besökare på lördagar tror jag), så kommer här en idolbild. Innan jag sprang till bussen för att åka till bakluckeloppisen i Norrskedika smög jag in och tog kort på honom medan han löste dagens kryss. Han märkte det nog inte ens, djupt koncentrerad som han var.

17 kommentarer

 1. Det är härligt att läsa Enn Kokks melodikryss inlägg på lördagar. Idag var jag osäker på så,är och kunde inte heller Dylan. Jag läser även hans andra inlägg. Härligt med en riktig sosse!

  Comment by Siw Nilsson — 2010-07-31 18:42 #

 2. Även de gånger jag klarar melodikrysset utan hjälp av Enn Kokk så har det blivit en trevlig vana att gå in efteråt och läsa både hans och Kerstins inlägg varje lördag, de ger mig mycket nöje tack!

  Comment by siv södermark — 2010-07-31 19:44 #

 3. Instämmer med föregående skrivare. Går gärna in och läser Enn Kokks inlägg även när jag klarar krysset själv. Tack för dina härliga kommentarer, Enn Kokk!

  Comment by Maggie Braxenholm — 2010-07-31 22:59 #

 4. Roligt och bildande att läsa , dock ej för hans (omoderna) politiska uppfattning !Tänk ! Ohly på ministerpost ?

  Comment by christer roos — 2010-08-01 7:33 #

 5. TACK för trevlig artikel om din pappa, läser alltid vad han skriver om melodikrysset.
  Har länkat till artikeln på Hallandsbloggen och på min facebooksida.
  med vänliga hälsningar från en blomma på söder.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2010-08-01 13:28 #

 6. det är likadant här alltid roligt att kolla om vi kom fram till samma lösning och läsa hans andra berättelser

  Comment by Lilian Åkesson — 2010-08-01 14:13 #

 7. Tack för att ni finns till hjälp. När moster inte kan ställa upp (och hon kan det mesta dock ej James Bond) då är det sista halmstrået Enn Kock. Jag bruka även läsa lite vad han skriver. Instämmer med föregående skrivare.” En riktig sosse”

  Comment by Gabriella.claesson — 2010-08-01 16:11 #

 8. Det är alltid trevligt att läsa Enn Kokks lösningar av melodikryssen. När jag och min pappa har hjälpts åt att lösa krysset tillsammans, vilket oftast krävs för att komma på alla svaren, brukar även jag gå in och kolla våra lösningar på Enn Kokks blogg.

  Comment by Daniel Bengtsson — 2010-08-02 23:23 #

 9. Kul Kerstin att du fotade pappa i sitt esse! Jag kollar alltid Enns lösning innan jag sänder iväg… ;)

  Comment by Annika Larsson — 2010-08-03 1:20 #

 10. Trevligt att få höra av så många av mina lördagsläsare, även om det sker på Kerstins blogg.

  Comment by Enn Kokk — 2010-08-03 16:03 #

 11. Hej, egentligen är det till din pappa jag vill ställa en fråga eller kanske fler. Jag letar febrilt efter de gamla filmerna. Tolvskillingsoperan. Det finns minst 4 st tror jag den första är nog från 1931 och så finns det bl a någon amerikansk version.Jag har läst kommentarer att de är tråkiga men jag skulle vilja se dessa gamla filmer för storyns skull. Nu är det så att ”tanten” är fullständigt kass på dator men jag har försökt söka på nätet efter någonstans att köpa eller hyra dem. Operan har ju spelats på teatrar nu i s k modern tid men jag vill se de gamla filmerna. Tänkte att någon kanske kan hjälpa mig med var jag ska börja leta.
  Ujuj vad långt det här brevet blev men har man fått nå´t i huvudet så ska man försöka lösa det , eller hur? Vänligen brita

  Comment by brita tholin — 2010-09-29 20:46 #

 12. PS Jag är också en så´n där melodikrysslösare,tror jag har lyssnat på det sedan starten. Det är jättekul. Brita

  Comment by brita tholin — 2010-09-29 20:49 #

 13. Till Brita Tholin: Jag bor fortfarande i sommarhuset i Öregrund, men i lägenheten i Uppsala har jag en del filmlitteratur, däribland ett stort trebandslexikon som omfattar nästan allt.

  Dock kan jag redan nu berätta att den film du syftar på från 1931 är den tyska ”Die 3 Groschen-Oper” med bland andra Lotte Lenya och i regi av Georg Wilhelm Pabst. Fast jag vet inte om den går att få tag på på DVD eller video, inte heller om den i så fall finns i svensktextad version.

  Comment by Enn Kokk — 2010-09-29 21:53 #

 14. Filmer kollar man bäst på http://www.imdb.com. Gjorde en sökning på Dreigroschenoper som gav följande träffar: http://www.imdb.com/find?s=all&q=Dreigroschenoper
  och på The Threepenny Opera som gav följande träffar: http://www.imdb.com/find?s=all&q=The+Threepenny+Opera
  Med hjälp av träfflistan kan du säkert identifiera vilka inspelningar du är ute efter. Sedan är det ju inte säkert att de finns att köpa på DVD. Det fanns åtminstone inte någon inspelning på cdon.com. Kanske på någon utländsk webbutik för film, men då är den säkerligen otextad och man måste kolla så att formatet funkar på den dvd-spelare den ska spelas på. Hopps att det är till någon hjälp.

  Comment by Kerstin — 2010-09-29 22:26 #

 15. G. W. Pabsts film ”Die 3-Groschen Oper” finns att beställa på DVD i versioner med tyska resp. franska skådespelare från Amazon. Vill man ha den tyska versionen i DVD-format för europeiska DVD-spelare, måste man beställa via tyska http://www.amazon.de; annars funkar brittiska http://www.amazon.co.uk. Men då måste man förstås beställa från de tysk- resp. engelskspråkiga webbplatserna. Köper man amerikanska/engelska utgåvor får man nog åtminstone engelsk textning.
   
  Om man vill se smakprov ur den tyskspråkiga versionen, finns ett hyggligt urval på Youtube.
   
  Här är de första 6 minuterna av filmen från 1931, inkl. ”Moritat om Mackie Kniven”, på Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=UvjETiIP8uk
   
  Och här sjunger Lotte Lenya ”Sjörövar-Jennys visa”: http://www.youtube.com/watch?v=Ec0clERjQ5A
   
  ”Kanonsången”: http://www.youtube.com/watch?v=7IE5Wv8h5_s
   
  ”Barbarasången (Sången om nej och ja)”: http://www.youtube.com/watch?v=y84CJLXn0Ms

  Comment by Magnus Andersson — 2010-09-29 23:11 #

 16. Den tyska filmtiteln kan skrivas ”Die 3-Groschen-Oper”, ”Die 3 Groschen-Oper”, ”Die 3Groschen-Oper” eller ”Die Dreigroschenoper”, eller på flera andra sätt. Det komplicerar förstås saken när man söker efter filmen.
   
  Beträffande storyn läser jag att filmen avviker så pass kraftigt från scenstycket, att det ledde till att Brecht och Weill stämde filmbolaget.

  Comment by Magnus Andersson — 2010-09-30 0:17 #

 17. Hej och tack för alla hjälpande svar ang Tolvskillingsoperan. Det är inte nödvändigt med en DVD inspelning, trodde bara att det var det som ligger i tiden. Själv har jag bara en sk AV anläggning där jag kan se DVD eller Videoband och så lilla Datorn som närmast är ett jättestort frågetecken-vad händer där ute/inne i datorn? Ang ”operan” så är tyskan ett mindre problem och den första inspelningen har nog av kritiker fått bästa recentionen = sevärd även om den idag väl räknas som uråldrig men dit måste väl även Chaplins första filmer räknas och dem fnyser man ju inte åt. Lenya´s insjungningar har visst utgivits på CD så de anses nog duga även idag. Tack än en gång för all denna hjälp, nu har jag fått en massa ny energi att leta vidare. Har också fått ett tips att söka via Filminstitutet. Vänliga hälsningar Brita Tholin
  PS Ska se om mitt Bibliotek har några Lexikon men jag är lite luttrad över sortimenten på de små landsortsbiblioteken och samarbeten mellan de stora huvudbiblioteken är på utgående. DS

  Comment by brita tholin — 2010-10-02 12:08 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^