Vad har ni för ritualer för att rensa hjärnan och fokusera?

19 juli 2010 18:01 | Allmänt | 7 kommentarer

I eftermiddags när Eva var här och fikade pratade vi om sådana där ritualer man har för att rensa hjärnan, ta en paus, vakna till och fokusera. Kanske när man vaknar på morgonen och ska komma igång, eller som en paus i arbetet. Hon brukade spela Farmville på Facebook, till exempel. Det ska vara något enkelt och som bara tar några minuter, inte något spel som man fastnar i i timmar. Det fyller en helt annan funktion. Själv brukar jag spela mahjong om jag har litet mera tid, för att vakna till på helgen, men till vardags funkar det utmärkt med Radio-apans othello! Ja, jag vet att det är för barn. Jag sa ju att det skulle vara enkelt och gå fort. När man är nyvaken är man kanske inte den skarpaste hjärnan. Tre omgångar får jag spela medan jag dricker morgonens första kopp te för att vakna. Det tar bara några minuter. Jag kan också ha det som ett avbrott i jobbet; när jag har skrivit klart den där texten ska jag spela othello tre gånger… Det är skönt när man alltid vinner ibland. Nu vill jag veta vad ni har för pinsamma ritualer för er. Kom igen och outa er.

7 kommentarer

  1. Det pinsamma – eller snarare plågsamma – för mig är att jag aldrig kan rensa hjärnan. Det är asjobbigt.

    Comment by Jenny — 2010-07-19 19:32 #

  2. Jag har fastnat för en patiens som heter forty thieves. Den ligger i väna hustruns dator.
    Igår gick bildskärmen sönder så idag är jag inte riktigt sammanhållen.

    Comment by Skaffaren — 2010-07-19 21:15 #

  3. Det finns ett par brutalt svåra musik-spel till wii som är världens bästa mentala piprensare.
    http://www.youtube.com/watch?v=T2YEp87dNyc

    Men om jag skall vara tråkig så är nog en promenad fortfarande mitt bästa sätt att varva ner och fokusera. :)

    Comment by Martin — 2010-07-20 11:04 #

  4. För mig funkar nåt ickedigitalt. Datorn är fullkomligt förknippad med jobb och prestation. Promenad är lysande. Att göra något som engagerar andra sidor än synen och intellektet. Gärna nåt monotont och kroppsligt. (Rensa trädgårdslandet?) Eller nåt med hantverksingredienser. Nåt där händerna, deras kunnande och en dos uthärdande är en förutsättning. Sommarens projekt har varit att knyta kransar – som doftar skog, blir fina, förutsätter tålamod… Önskar ibland att jag var lagd åt att brodera, fast tror att det är kört – jag lyckas inte koppla bort ett kritiskt öga, prestationspersonligheten kopplas på direkt. Tycker annars att det borde kunna funka perfekt. Koncentrationskrävande men monotont…

    Comment by Malin — 2010-07-20 20:17 #

  5. Nu tänkte jag främst på sådana där supersnabba ritualer, men annars håller jag med om att göra något praktiskt. Baka, lägga pussel, rensa ogräs och sånt funkar ju jättebra, men när man snabbt ska få igång hjärnan på morgonen är det Radio-apans othello som gäller!

    Och Malin, jag vet ju att du har broderat fantastiska kuddar i gymnasiet! Det var länge sedan jag broderade också, förresten.

    Comment by Kerstin — 2010-07-21 10:53 #

  6. Min mikropaus i jobbet är att kolla bloggar. Jag har ett gäng som favoriter och datorn har ordnat dem i bokstavsordning. Det gör din blogg till en av de sista, så den har jag alltid att se fram emot! — Periodvis är jag helt beroende av att lösa sudoko, men det är mera av en kvällsritual, för att ställa om från arbete till något annat (i vissa fall mer arbete).

    Comment by Mikkis — 2010-07-22 14:20 #

  7. Roligt tips om othello!
    Jag brukar köra Bejeweled2 på makens Ipod när jag nattar barn. :)

    Comment by AnnaA — 2010-07-22 21:22 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^