Ännu ett Alga-spel – Mah Jong

9 maj 2010 9:59 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Spel och pussel | 3 kommentarer

Av en slump hittade jag ett ställe under ett bord där det fanns spel på Myrorna. De har spelen på flera ställen, och jag brukar leta efter 50-, 60- och 70-talsspel, men det här var så undanskymt att jag hade missat det tidigare. Underst i högen skymtade jag ett gammalt Alga-spel. Det visade sig vara ett Mah Jong. Inte för att det kanske är det snyggaste Mah Jong-spelet vad gäller brickorna, men jag är så svag för kartongerna till de här gamla Alga-spelen från min barndom. Jag gissar att det är sent 70-tal eller möjligen tidigt 80-tal. Illustratören kändes så bekant, och först såg jag inte att illustrationen faktiskt var signerad med Hennius. Efter litet detektivarbete har jag fått fram att hon heter Barbro Hennius (född 1935), och bland annat även gjort 60-tals-versionen av Bondespelet, men även bokillustrationer, vykort och illustrerat Kamratposten på 70-talet. Det kan nog vara det som gör att hon känns så bekant för mig. Vilket årtal spelet är tillverkat har jag dock gått bet på. Någon som kan hjälpa mig? I kartongen låg förresten litet uppkopierade artiklar om Mah Jong och ett häfte som med all säkerhet är mycket äldre än det här Alga-spelet. Det verkar dock som att spelreglerna som hör till spelet saknas, men ett tillägg finns med.

3 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

 1. Åh, Mah Jong! Det spelet tycker jag är roligt. Lite kul att du hittade en äldre variant!

  Comment by Clinen — 2010-05-09 10:48 #

 2. Äldre variant är väl relativt. Det är ju ett mycket gammalt sällskapsspel, så 70-talet får väl sägas vara ganska modernt! Men jag köpte det för att det var ett Alga-spel från den tiden.

  Comment by Kerstin — 2010-05-09 11:12 #

 3. Hej!
  Jag har precis köpt spelet på myrorna i uppsala också, idag faktiskt. Snyggt omslag, visst måste hon ha gjort illustrationen till Nya Finansomslaget också? Jag hittade ett årtal 77, känns väl som om det kan stämma. Kul också med tillägget, inte nog med att man ska komma igång med det nya spelet, men dessutom är det fel tryck på brickor (vita drakar är blå) och fel info i regelboken. Mycket att hålla reda på! :)

  Comment by Kenta — 2012-11-30 22:30 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^