En och annan tårta

28 mars 2010 22:24 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 1 kommentar

Kalassäsongen för mars är över nu. Igår hade vi 5-årskalas för Klara med släkten. Den här gången hade jag bakat två tårtor förutom bullar och kakor. Den vanliga chokladtårtan som barnen vill ha, och så en mockatårta mest med tanke på oss vuxna. Alltså som en stor mockabakelse, för mockabakelser är min favorit allt sedan bardomens besök på Lundeborgs konditori i Öregrund. Men vet ni vad? I receptet i Sju sorters kakor står det att man ska göra marängsmet på 6 äggvitor och mockasmörkräm på 3 äggulor. Jag hade ett vagt minne sedan tidigare att krämen inte brukar räcka, så jag gjorde dubbel sats eftersom det ändå blev så många äggulor över. Trots det räckte inte mockasmörkrämen att breda runt om tårtan, där man sedan ska strö mandelspån. Visserligen blev den sagolikt god, men det kändes ändå snopet att den inte blev så där snygg som jag ville. Jag fick verkligen snåla och pressa ut det sista ur spritsen för att det skulle räcka till garneringen upptill. Men marängbottnarna blev så där ljuvligt sega som de blir av att man vispar smeten i vattenbad.

1 kommentar

  1. Åååhhh, det vattnas i munnen på mig! Mockamaräng är den godaste tårta (eller för den delen bakelse) jag vet. I min familj var det alltid mockamarängtårtan från Lehtinens konditori i Åbo som köptes till fest och stora kalas. Som barn tyckte jag det var extra festligt eftersom vi också heter Lehtinen. Deras bottnar var ljuvligt torra, kompakta men ändå spröda och krämen väl avvägd med lagom kaffesmak. Mmmm så gott! Lehtinens blev sedan en del av Fazers och jag tror att man kan få deras klassiska mockabakelser på Fazers konditori i Helsingfors.
    För många år sedan hittade jag ett recept på ”Göteborgstårtan” som har fått bli mitt sustitut till orginalet.

    Comment by Nunne — 2010-03-29 22:00 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^