Lunchschema i rättvisans namn

28 februari 2006 22:10 | Allmänt | 4 kommentarer

På Stora Essingen där jag jobbar finns inte så många lunchalternativ. I vårt hus finns en lunchrestaurang som hör till Sodexho, men den är inte särskilt kul. Sedan finns en Sodexhorestaurang på Lärarnas hus, och den är ungefär likadan. Därutöver finns ett ok sushihak, en supersunkig wokrestaurang som vi aldrig går på, två pizzerior som serverar pizza, inte så bra pastarätter och dåliga sallader och så ett kafé som serverar jättegoda couscoussallader, mackor, matpaj och lasagne. Nu är det så att vi har litet olika preferenser för vilka av restaurangerna vi ska gå på. Anton och Mathias vill gärna gå på pizzeriorna, men inte så gärna på caféet, och Anton inte alls på sushihaket. Vi andra vill helst inte gå så ofta på pizzeriorna, men gärna på caféet och sushistället. Tyvärr brukar killarna alltför ofta vägra att gå någon annanstans än på pizzeriorna. Det är inte riktigt rättvist.

Så här tycker jag. Jämför med TV. Tänk vilken tur att det finns fler val än Bingo-Lotto och sport att titta på. För jag vill hellre se Kobra eller Musikbyrån. Men det är helt ok att det finns Bingo-Lotto och sport också, för dem som vill se det. Så är det med lunchställena också. Därför har jag utarbetat ett rättvist schema för hur vi ska äta under veckan. En dag gamla pizzerian, en dag nya pizzerian, två dagar caféet, och en dag sushin om Anton är borta. Annars får det bli Lärarnas hus. Inget mer tjafs. Bra va?

4 kommentarer

 1. Jag tycker att ditt lunchschema är väldigt bra. Och rättvist!
  Fast jag blev väldigt sugen på sushi nu när jag läste detta. Och i morgon är ju Anton på jobbet…

  Comment by Åsa — 2006-02-28 22:40 #

 2. När restaurangen på jobbet byggdes om förra året var vi tvungna att äta ute med rikskuponger. Det innebär fler beslut varje dag: vart ska man gå och sedan vad ska man äta?

  Jag förespråkar lunchdiktatur – en persons (som helst är någon annans än dina) preferenser får utgöra hela gruppens val. Ingen får invända något mot lunchdiktatorns val. Du sparar då ett beslut varje dag. Du bör ha ett eget favoritställe ifall det är du som utses till lunchdiktator.

  Ett alternativ är demokrati utan minoritetsskydd: den restaurang som flest vill gå till blir gruppens val och den som inte instämmer får följa med eller gå någon annanstans. Inga ansatser till konsensus får göras!

  Den sämsta formen av lunchval är minoritetsval, där en eller flera personers vägran tvingar hela gruppen att följa deras vilja.

  Ett lunchschema (6 konsonanter i rad och ett tje- och ett sje-ljud bredvid varandra) är förmodligen den både privat- och företagsekonomiskt effektivaste lösningen. Ingen tid går åt till att välja restaurang varje dag och samtidigt får alla besöka sina favoritställen.

  Comment by Bo — 2006-02-28 23:42 #

 3. Tje- och sje-ljud bredvid varandra? Det finns säkert några i södra/mellersta Sverige som uttalar ”lunch” med tje-ljud i slutet. Och en del andra från södra Sverige uttalar definitivt ”lunch” med bakre sje-ljud i slutet (t.ex. Mona Örjes).

  Men de flesta uttalar nog ”lunch” med främre sje-ljud i slutet, och ”schema” med bakre sje-ljud i början.

  I varje fall så är det i de allra flesta fall fråga om två sje-ljud bredvid varandra (två olika eller två lika sje-ljud, beroende på talaren).

  En tabell över de främre och bakre sje-ljudens fördelning i början och slutet av ord i olika delar av det svenskspråkiga området finns i Elert, Allmän och svensk fonetik, tabell 14:1.

  Jag, som har främre sje-ljud i alla ställningar, uttalar slutljudet i ”lunch” och begynnelseljudet i ”schema” exakt likadant, så i mitten av ”lunchschema” blir det bara ett enda förlängt sje-ljud.

  Comment by Magnus Andersson — 2006-03-01 15:47 #

 4. Jag sökte på nätet för att se om jag kunde komma undan att ha kallat ett främre sje-ljud för tje-ljud mha dissimilation och då hittade jag följande verk: http://www.lotpublications.nl/publish/articles/000426/bookpart.pdf – The Phonetics and Phonology of Retroflexes som jag tror du skulle uppskatta.

  Comment by Bo — 2006-03-01 21:20 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^