Krukväxter som kulturarv

24 februari 2010 21:03 | Allmänt, Bilder | 7 kommentarer

Precis när jag skulle sticka till tåget i morse hörde jag på nyheterna att all tågtrafik mellan Uppsala och Stockholm stod stilla, så jag stannade hemma och jobbade istället. Bra det. Rapporterna från twitter och facebook visade att de som försökte ta sig till Stockholm fick sitta på stillastående tåg och som sedan kröp fram. I alla fall kom min mamma förbi på förmiddagen för att hämta en sak, och hade med sig två ödesträd som härstammar från farmor i Juniskär. Jag hade en facebookdiskussion med en kompis om krukväxter och vilket kulturarv det är med växter som ärvs i familjen. Farmor hade till exempel ödesträd, nerium, kristi törnekrona och sankt paulior, och de finns hos mina föräldrar nu. Från mormor har vi många porslinsblommor i familjen. Vad har ni för krukväxtkulturarv?

7 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

 1. En jättefin murgröna: våren 1995 var vi i Rom när mamma fyllde 50 år. Vi knyckte en murgrönereva på Forum Romanum, höll den vid liv i en plastpåse i mammas handväska och sen i ett tandsborstglas på hotellet. Väl hemma fick den stå länge och rota sig, och nuförtiden har jag andra generationens stickling som stor, fin krukväxt här i Umeå. Jag är övertygad om att själva ursprungsplantan en gång planterades av Caesar någon vecka strax innan han dog (han var nämligen väldigt trädgårdsintresserad).

  Comment by Anders — 2010-02-24 21:19 #

 2. Jag har en rosa pelargon som jag fått av min syster och som härstammar från de rosa pelargoner som min mamma alltid hade på verandan på sommaren och i köket på vintern.

  Comment by Kristina Strömberg — 2010-02-24 21:31 #

 3. Från vår mormor har jag en stor ”sprätt-i-väg” och porslinsblomman kommer faktiskt från min farmor!

  Comment by Anna-Karin — 2010-02-24 22:15 #

 4. Vad roligt att höra historien bakom olika krukväxters intåg i en familj! Jag kom på att jag har ju en annan som betyder särskilt mycket, den enorma hibiskusen som jag tog hand om när min farbror Matti dog.

  Comment by Kerstin — 2010-02-25 10:46 #

 5. http://herralarik.blogspot.com/2009/03/en-blomma-pa-hundraarsdagen.html

  Comment by Martin — 2010-02-26 9:16 #

 6. Krukväxter som man har ärvt är man ju extra rädd om och försöker få att överleva för allt i världen! Det blir som en fin påminnelse om människor som har betytt mycket.

  Comment by Kerstin — 2010-02-26 11:02 #

 7. Började fundera över mina egna krukväxter.
  Tror att jag har en enda köpeblomma, en som jag har fått i present. Annars fungerar faktiskt plantorna som plötsliga, oregelbundna och överraskande punktnedslag i min egen historia. Påminnelser, liksom. Det är fascinerande när jag börjar tänka på det.
  En gång i tide hade jag det som fix idé, att ta med mig en stickling eller nypa ett skott på alla de platser där jag bodde en längre tid. Men har glömt bort det på senare år.
  Som alla aloe vera-plantorna till exempel; de kommer i rakt nedstigande led från Capellagården, där de användes mot brännskador vid keramikugnarna inte minst. De pampiga fallospalmerna, vars förfäder olagligen tagits hit i rotknölsform från Kenya av min blomsterälskande forne biologsvåger, har fått barn- och barnbarnskölar som vandrat vidare bland annat till mig – och som jag sen spridit vidare till större delen av vänkretsen. Min mosters kaktus, minne efter ett härligt semesterbesök i hennes vitputsade hus vid Blekingekusten. Ytterligare afrikaarv, den här gången gummiplantor, tacksamma och enorma, men inte bra för småbarn att få i sig. Och så lyckoklövern förstås, som jag ärvde efter en kompis som flyttade till Egypten, som hon i sin tur ärvt av en kompis som flyttat till Zambia – och som jag tänker att jag ska ge vidare om jag någon gång flyttar vidare, långt bort.
  Det råder ingen tvekan: Krukväxter är romanstoff.

  Comment by Malin — 2010-02-26 13:03 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^