Om hemuler och vintersport

12 februari 2010 11:55 | Allmänt, Bilder | 5 kommentarer

Jag vet inte om ni förstår att man kan kan förtränga sport så mycket som jag gör. Visst, jag har väl egentligen hört talas om att det skulle vara OS i Vancouver, och kanske litet memorerat det för att min kompis Elisabeth bodde i Vancouver förra året och pratade om att det var OS på gång där någon gång. Men jag är så totalt ointresserad av sport att jag kan skärma av mig så att jag inte tar in när det står om sånt i tidningen eller när de snackar sport i P1. Det var faktiskt inte förrän igår som jag insåg att det var OS på gång när jag läste om det i dagens pressmeddelanden från Regeringen, där det stod att Lena Adelsohn Liljeroth skulle dit. Jag tycker verkligen att det är obehagligt att höra ljudet av sportsändningar, och särskilt vintersport. Det kryper i kroppen på mig av tristess. Det betyder inte att jag inte unnar andra som är intresserade av det att konsumera eller utöva sport. Gör det för all del! Men som Anders skrev i en kommentar på Facebook:

Och dessutom blir idrotten ett folkhälsoprolem en masse – jag sätter hundra spänn på att totaleffekten av idrott på folkhälsan är negativ.

Nyttan av de relativt sett få människor som rör på sig och har positiva hälsoeffekter av sitt idrottande, uppvägs garanterat av alla öldrickande soffpotatisar som antingen sitter framför teven och skrålar och dricker öl och äter chips och inte alls rör på sig _eller_ står på något slags idrottsstadium och skrålar och dricker öl och slåss.

Själv har jag inget emot att röra på mig, bara det inte är i form av sport, och helst så litet som möjligt utomhus på vintern. Men jag går och cyklar mycket till dagis och skolan och tåget. På vintern när vi går till dagis och skolan tar den rundan trekvart, och ganska ofta får jag bära Klara en bit på vägen hem för att hon är så trött. Vägen hem brukar ta en timme.

Jag känner stor sympati med småknytten i Trollvinter som drar sig undan från den avskyvärda vintersportande hemulen:

Tidigt om mornarna stack hemulen in huvudet genom det trasiga fönstret och lyste på dem med en fackla. Han tyckte om facklor och lägereldar, vem gör inte det, men han satte liksom in dem på fel ställe.

Gästerna älskade sina långa, småslarviga förmiddagar när det fick bli dag så småningom medan man pratade om vad man hade drömt på natten och hörde mumintrollet laga kaffe i köket.

Alltihop blev avbrutet av hemulen. Han började alltid med att säga att luften var instängd och beskrev hur kallt och trevligt det var utanför.

Sen pratade han sällskapligt om hur man kunde använda den nya dagen. Han gjorde verkligen allt han kunde för att de skulle ha trevligt och blev aldrig sårad när de vägrade roa sig. Dunkade dem litet i ryggen och sa: Jaja. Ni kommer nog småningom att märka hur rätt jag har.

Det enda som är litet lockande med vintersport är den snygga utrustningen från förr. Libby bloggade om det i morse, och jag tog några bilder ute på Emmaus i Gryttby på snygga och coola skidor och overaller. Det är nästan så att jag skulle kunna köpa ett par skidor bara för att sticka ned dem i snön utanför huset och ha som dekoration. Men åka på dem? Skulle inte tro det.

5 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

 1. Jag står helt på din sida, sport är tråkigt. Nu ligger min TV på tippen sedan många år så jag har inte funderat speciellt mycket över det. jag antar att fikapauserna på jobbet kommer fyllas med sportsnack en tid framöver men det är bara att bita ihop.

  Comment by Scribo — 2010-02-12 12:33 #

 2. Det finns åtminstone en som inte bara förstår utan också delar ditt kompletta ointresse för sport: din pappa.

  Comment by Enn Kokk — 2010-02-12 17:15 #

 3. Du har en begreppshangup, Kärran! Kallar man något för sport så hatar du det per definition. Kallar man det för något så är du öppen för diskussion. Sport är dina väderkvarnar.

  Och den där Anders borde jobba lite med sina fördomar…

  Comment by Hull — 2010-02-12 21:30 #

 4. Kom igen Anton! Vi har ju haft den här diskussionen så många gånger. Varför hänger DU upp dig så mycket på att jag är ointresserad av sport. Man har väl olika intressen och det är helt okej. Om jag följer en blogg som innehåller sånt jag är intresserad av, och så kommer ett och annat inlägg om sport så stör inte det mig. Jag bara hoppar över att läsa just det. Jag tycker att det är astråkigt med idrott, både att konsumera det och att utöva det på något organiserat sätt. Det är helt okej för mig att röra på mig om jag tycker att det fyller någon annan sorts funktion som jag får ut något av, att transportera mig till fots eller cykel, att gå i skogen för att plocka svamp, att utföra tungt trädgårdsarbete. Och jag har inget problem med att andra gillar att idrotta. Gör det för all del! Anders kommentar om en ganska utbredd sportkonsumtionskultur som bygger på att dricka mycket öl är ju relevant, även om inte du dricker någon alkohol eller slåss när du går på fotbollsmatch.

  Comment by Kerstin — 2010-02-13 10:15 #

 5. Äh vadå. Om DU hänger upp dig på sport gång på gång så är det väl det ungefär samma sak som att jag hänger upp mig på att jag tycker att du resonerar tokigt. Varken mer eller mindre konstigt. :)

  Att man sen menar att det är utbrett bland många att supa och slåss när man ser på idrott, är ju mest ett resultat av att man aldrig tar del av de andra delarna… Märk att jag tycker att problemen är stora inom vissa idrottssammanhang, men det är fortfarande en väldigt liten skara som står för dem.

  Comment by Hull — 2010-02-13 23:14 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^