Allt man behöver veta om 50-talsmosaik

7 februari 2010 11:43 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Huset, Läser | 3 kommentarer

Vilken tur att jag hittade den här boken på Emmaus i Gryttby! Mosaikboken av Arne Ahlman och Britta Carlsson, utgiven av Wennerbergs förlag 1956. Jag tror att jag ska ha som ett semesterprojekt i sommar att göra några mosaikgrejer som passar till 60-talshuset, för mosaik var ju stort på 50- och 60-talet. Jag tänkte att jag kunde göra ett mosaikbord till altanen, och kanske ett litet till badrummet att ställa bredvid badkaret när jag vill ha en kopp te när jag badar. Visst vore det fint? Det blir säkert mosaik över från badrumsgolvet. Och så blev jag vansinnigt förtjust i den lilla strama mosaikklädda dammen. Fel sorts dammar med fontän kan vara rätt vulgo, tycker jag, men den här! Jag tror faktiskt att jag ska ge mig på det projektet efter dräneringen. Det har ju inte varit någon vits att gör några projekt i trädgården innan de ska köra kors och tvärs med stora maskiner. När de gör dräneringen måste altanen väck. Jag gillar ju den, att det är tak som skyddar mot regn och alltför stark sol, men nu tänker jag att det kan vara bra att testa hur det är utan tak, bara som en öppen plats. Dessutom vet jag att från början var det inte trädäck, utan öländsk kalksten och utan tak. Så får det bli, och så kan man ju bygga tak igen efter ett tag om man saknar det. Vad tror ni?

3 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

 1. Det verkar vara en trvlig bok med många tips för sextiotalshuset.
  I orten där jag bor finns det mycket mosaikutsmyckningar. Det beror på att vi har en keramisk industri liggande vid strandkanten. Det fanns en plattfabrik på området som fram till sjuttiotalet tillverkade bland annat mosaik.

  Här finns till och med ett hus byggt på femtiotalet, innehållande lägenheter, biograf och butiker, som heter ”Mosaiken-huset”. Hela fasaden är täckt med mosaik och inne i lägenheterna är hela väggar och öppna spisar klädda med mosaik i olika färger.

  Comment by Moster Mjölgumpa — 2010-02-07 17:45 #

 2. Det låter helt fantastiskt med Mosaikenhuset! I Uppsala finns väldigt många hus och lägenheter med kakel från Uppsala-Ekeby av förklarliga skäl. Särskilt en turkosgrönflammig sort är vanlig i hus från 40- och 50-talet.

  Comment by Kerstin — 2010-02-07 18:03 #

 3. Vilken bok! Jag gillar dammen skarpt.

  Comment by Libby — 2010-02-07 23:23 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^