Finfin plast!

5 februari 2010 21:19 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 9 kommentarer

Hjärtat hoppade till av lycka när jag såg den ljusblå besticklådan från Gustavsberg i mörkret och kylan i ett av uthusen på Emmaus i Gryttby i söndags. Visserligen saknas de små avdelarna man ska kunna flytta runt, men vad gör väl det? Tänk vad fin den blir i en gråmålad låda när köket är renoverat!

För att inte tala om dänkflaskan. Underbar färgkombination, och precis vad jag behöver i min 60-talstvättstuga när jag stänker lakan som ska manglas! Jag som älskar att mangla! Jag har bara haft en modern sprayflaska, men den här var perfekt.

9 kommentarer

 1. Exakt en sån stänkflaska hade vi när jag var liten.

  Comment by Åsa — 2010-02-05 22:28 #

 2. Har sånna på landet, bäst! :-)

  Comment by Jenny — 2010-02-05 22:40 #

 3. En sådan dänkflaska har jag med, men min är vit och används flitigt nu när jag fått en mangel. Den är bäst och är även utmärkt att vattna sådden med eftersom det inte blir lika ”tungt” som när man vattnar med vattenkannan.

  Comment by Kristina Strömberg — 2010-02-05 23:56 #

 4. Ordet dänkflaska hade jag minsann aldrig hört, och aldrig verbet dänka heller. Men orden finns tydligen. Jag hittar dänka som dialektord i Rietz’ Svenskt dialektlexikon. Ordbok öfver svenska allmogespråket från 1862–1867. Verbet skall ha betydelsen ‘stänka, befukta’, och det stämmer ju precis. Enligt lexikonet skulle det förekomma i Småland, Skåne, Halland och Blekinge, och det förklarar ju att jag aldrig har hört ordet. Men hur kan ett så provinsiellt ord ha kommit att ingå i en benämning på en stänkflaska? Har plastfabriken legat i Skåne?

  Comment by Magnus Andersson — 2010-02-06 15:14 #

 5. Dänka finns även i Svenska akademiens ordlista, det är rätt vanligt att folk skriver ”dänkflaska” på tradera när de säljer sådana, och om man googlar dänkflaska får man även fram tillverkare idag som benämner dem så.

  Comment by Kerstin — 2010-02-06 17:03 #

 6. Jo, jag ser att Svenska akademiens ordlista har orden dänka och dänkvatten i varje fall i de senaste tre upplagorna, och det mycket riktigt med beteckningen ”provinsiellt (sydsvenskt)”.
   
  Man kan också notera att du (med anknytning till Mölnlycke) använder detta — för en uppsvensk — konstiga ord utan att blinka, liksom Kristina (från Mölnlycke) i sin kommentar. Kan dänkandet vara ett sydsvenskt begrepp som har spritt sig upp längs västkusten åtminstone till Göteborgs-trakten? Jfr spänner, som jag häpnade över att se på en kommunal skylt på göteborgskongressen, men fick lära mig var helt vanligt och ordlistenoterat.
   
  Jag undrar fortfarande om det kan ha varit så att en fabrik som någon gång i tiden lanserade stänkflaskor — kanske inte ens i plast, utan kanske i glas med metallock eller så — låg i Sydsverige eller hade en produktansvarig person som var sydsvensk, och om flaskan marknadsfördes under det provinsiella namnet ”dänkflaska” och detta ledde till att benämningen blev vedertagen för produkten över större delar av Sverige.
   
  Här kan man se hylltextexempel på att flarran ännu kallas just så.

  Comment by Magnus Andersson — 2010-02-06 23:21 #

 7. Dänka tvätt sade vi alltid hemma – därav dänkflaska. Det sade även min mormor med rötter i Sörmalnd och min farmor från Dalarna. Det är från dem jag fått det även om jag är uppväxt utanför Göteborg. Har aldrig reflekterat över att man inte säger så överallt.

  Comment by Kristina Strömberg — 2010-02-06 23:48 #

 8. Skåne-Helene använder dänka och dänkflaska. Vad skulle det annars heta?

  Comment by Helene — 2010-02-07 11:03 #

 9. Jag har råkat snubbla över ett antal såna där bestickslådor på olika loppisar och jag måste säga att jag älskar dem! Klipper ut mellanväggar (60×44 mm) ur locken från glassbyttor eftersom det nästan aldrig finns tillräckligt många av dem. Önskar att lådorna fortfarande tillverkas och säljs, men det gör de väl knappast(?)

  Comment by Tore Eriksson — 2019-09-03 5:12 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^