Dagens kopp: RESO från Gustavsberg

6 december 2009 12:36 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 5 kommentarer

Reso var ju en hotell- och resebyråkedja ägd av bland annat KF, så det är klart att de beställde sitt porslin från KF-ägda Gustavsberg. Den här tekoppen hittade jag på Tradera, och säljaren hade köpt in den hos en auktionsfirma för många år sedan. Då hade det stått i objektbeskrivningen att Stig Lindberg var formgivare. Jag har inte hittat något mer som styrker den uppgiften. Det står inte i Nationalmuseums föremålsdatabas, och jag hittar inget i litteraturen eller på nätet om det. Det är alltså en mycket osäker uppgift, men omöjligt är det ju inte eftersom Stig Lindberg gjorde en del sådana beställningsjobb. Även om koppen inte skulle bära Lindbergs hand så tycker jag att det är roligt att ha den. Trevlig dekor, hederligt benporslin och roligt med Reso! Mera om Gustavsbergs restaurangporslin med beställningsdekorer kan ni läsa här.

DSC08390

DSC08391

DSC08392

DSC08395

DSC08396

DSC08403

5 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

 1. Vi har 2-3 stycken sådana koppar på landet. De är väldigt gedigna och tunga i benporslin. Inte förrän idag vände jag på dem – det stod Reso. Undrade om det skulle stå Resö, eller om det hade förbindelse med just reseorganisationen Reso. Tack för all information!

  Comment by Eva Ström — 2011-03-30 12:41 #

 2. Roligt att du har kopparna! De är trevliga i sin enkelhet.

  Comment by Kerstin — 2011-03-30 15:13 #

 3. Hej Kerstin!
  Vet att detta är ett gammalt inlägg på din blogg men jag kände mig tvungen att kommentera det i alla fall. Det är inte helt enkelt att hitta info om Resoporslinet som du skrivit om här ovan, än svårare att hitta det till salu. Jag själv köpte för nästan tio år sedan, som 19-20åring en uppsättning med tio koppar, fat och assietter i modellen Reso som församlingshemmet i Leksand sålde ut. De hade då förstås många fler, men jag minns att det var realtivt svårt att få ihop tio riktigt bra set. Jag tycker att det är ett fantastiskt fint mönster och var mycket glad. För några år sedan gav jag dessa koppar till min mamma och efter ytterligare något år hittade jag en kompletterande mjölkkanna, samma modell som annat KF-porslin jag tror jag sett på din blogg RA-modell? Min mamma tycker väldigt mycket om porslinet och använder det nästan varje dag, och till fest. Anledningen till att jag nu sitter och googlar Reso är att jag igårkväll råkade köra över ett av kaffekopparnas fat som var utställt med lite mjölk till en bortsprungen katt. Fatet gick i många bitar och jag blev ganska ledsen. Jag gillar porslin och tycker det är tråkigt när de sorter jag tycker allra mest om går sönder. Har i alla fall bestämt mig för att vara konstruktiv och ska försöka leta reda på ett extra fat, eventuellt fler koppar. När jag hittade ditt inlägg ville jag bara uttrycka min glädje över att någon skrivit något om det tidigare.
  Allt gott från Lars

  Comment by Lars — 2011-07-17 22:54 #

 4. Roligt att höra, men tråkigt med fatet! Jag har för mig att jag såg en kopp alldeles nyligen på tradera. Hoppas du hittar så du kan komplettera!

  Comment by Kerstin — 2011-07-18 13:06 #

 5. Hej och tack för info om Reso, alltid intressant att lära sig mer! Fin kopp också!

  Comment by Stina — 2012-05-17 15:54 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^