Lägga sig i

2 december 2009 20:12 | Allmänt | 4 kommentarer

För ett par dagar sedan när jag kom till fritids för att hämta Viggo hittade jag honom i legorummet. Det är oftast där han håller till i slutet av dagen. Viggo satt vid ett bord och byggde. En kille i förskoleklassen, som förut gick på Klaras dagisavdelnining, satt vid ett annat bord och byggde. Vi kan kalla honom S. På golvet brottades/slogs tre killar på lek. Det gick ganska vilt till. Fötter i ansiktet. Nyp. Den stora killen i tvåan satte sig på de andra. Jag sa till dem att det inte är okej att slåss, inte ens på skoj. De sa så klart att de bara lekte och hade kul, men jag fortsatte säga att det inte var okej, att helt plötsligt gör någon sig illa på riktigt, tycker inte att det är kul längre. De försöke dra in S i leken, men han sa att han inte ville vara med. Jag sa åt dem att lämna S ifred, förklarade att andra kunde bli rädda och tycka att det var obehagligt när de slogs. Att det kan hända att alla inte tycker att det är kul att vara med och slåss, men kanske inte vågar säga ifrån.

När vi gått ut i korridoren frågade jag Viggo om han tyckte att det var okej att jag sa till, eller om han tyckte att det var pinsamt. Han tyckte att det var bra. Vi gick till ett par av fritidspedagogerna för att säga hej då, och jag berättade vad som hänt och att de kanske skulle gå och kolla läget. De tyckte så klart att det var bra att jag hade lagt mig i och sa det jag redan visste, att Viggo aldrig är med och slåss, att han står emot grupptrycket.

Det är så lätt att folk bagatelliserar när de ser barn och ungdomar slåss och bråka på skoj. Att de tänker att det inte är så farligt, och framför allt att det inte är deras sak att lägga sig i. Vad är det för jävla fega vuxna som låtsas som ingenting när de ser sånt? Man ska alltid lägga sig i. Våga vara vuxen så att barn inte känner sig otrygga. I det här fallet var det rätt självklart eftersom det var på Viggos fritids, men jag säger till helt främmande ungar eller tonåringar också när jag ser sånt där vid busshållplatsen eller på stan. Man måste visa att det inte är okej att sparkas och knuffas och skrika taskiga saker till varann. Jag hoppas att ni också gör det.

Jag måste säga att det känns rätt bra att säga ifrån; att inte vika åt sidan, utan att se de kaxiga killarna i ögonen och säga åt dem att lägga av. Allt det som den lilla rädda flickan inte vågade. Och de behöver vuxna som vågar se dem i ögonen och lägga sig i.

4 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

 1. Jag blir så glad när jag läser om en vuxen som lägger sig i när (i det här fallet) hon ser att barn utsätts för grupptryck. Jag har upptäckt att jag lever efter parollen ”den som tiger, han samtycker”. Och många vuxna låter bara saker passera, för det är inte deras sak.

  Men jag undrar hur du kan vara så säker på att Viggo står emot grupptrycket. Jag hoppas dock att du har rätt till 100 procent och tar gärna emot tips.

  Comment by Sverker — 2009-12-03 7:50 #

 2. Ja, inte vet jag om han alltid gör det, men ända sedan dagis har all personal sagt många gånger att han väldigt tydligt tar avstånd när andra barn försöker dra med honom i såna grejer. På dagis var det ett tag en del intriger mellan några barn, och personalen sa att han sa ifrån när de var taskiga mot någon. Och jag har sett det när jag har varit med honom i skolan också. Ibland har någon kommit fram och varit jobbig, och då har han sagt ”Lägg av, jag vill inte”. Jag tror ju att det påverkar hur vi vuxna är. Om barn ser att deras föräldrar låter saker passera så tror de att det är okej.

  Comment by Kerstin — 2009-12-03 17:28 #

 3. Va bra gjort av dej Kerstin! Jag minns när jag sa ifrån i högstadiet när en kille blev mobbad. Jag blev rädd att dom skulle komma efter mej istället men mest var jag stolt. Jag säger fortfarande ifrån! Men när jag var liten hade jag önskat att vuxna sa ifrån när någon var elak mot mej. Så jag blir varm i hjärtat av att veta att Viggo har dej och att det gör honom stark!

  Comment by Åsa — 2009-12-03 19:47 #

 4. Bra och rätt gjort Kerstin! Utan att själv använda våld. Jag är stolt över dig!

  Comment by birgitta dahl — 2009-12-04 14:23 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^