November

8 november 2009 18:53 | Allmänt | 7 kommentarer

Mörkret som kommer under den där timmen mellan fyra och fem när jag hämtar barnen är nedslående. Vetskapen om att nu kommer det att vara mörkt när vi tar oss hem i månader. Snart också på morgonen när vi ger oss av.

Regnet som piskade mig i ansiktet när jag gick ut i trädgården för att hämta sallad till lunchen. Tittade om det kanske fanns någon hoppfull rosenknopp som inte gett upp. Men inte.

Pappa som fick en hjärtinfarkt i fredags och ligger på hjärtkliniken. Det går bra för honom, men det är verkligen tungt och deppigt ändå. Idag när jag hälsade på honom var det i alla fall bättre än igår. Han satt uppe i fåtöljen och läste alla tidningar som mamma hade haft med. Jag ligger efter med tidningarna, sa han. En sån tur att du har massor av tid att läsa ikapp då, sa jag. Annars kan tiden rubbas, vet du. Alla sladdar och slangar som han satt fast i igår och var så irriterad över hade han blivit av med. Bara några på bröstet som satt i en liten dosa måste han ha kvar. Och vi pratade om vanliga saker som film och böcker och musik. Om senaste Klas Östergren som jag hade med, och hur filmatiseringen av Gentlemen och Gangsters kunde tänkas bli. Om senaste numret av Uncut som Matti hade haft med, och där pappa redan hade läst om Dylan. Och så pratade vi förstås om ett av pappas favoritämnen – Konsum. För vi pratade om Arne Mattssons Mannekäng i rött som jag nyligen sett, och som spelades in i gamla Forumvaruhuset Uppsala 1958, och att det var så snygg arkitektur. Pappa gick naturligtvis igång på det och menade att det Forumvaruhuset var ett av KF:s flaggskepp. Det finns inte ett samtalsämne som inte förr eller senare kan leda in pappa på att prata om gamla konsumbutiker och var de låg. Det är ganska underhållande. Fast det här var ju inte så långsökt förstås. Och pappa blir alltid på bra humör när han får prata om Konsum. Bra.

7 kommentarer

 1. Tack för uppgiften om var ”Mannekäng i rött” spelades in, har sett den några gånger nu och undrar varje gång var det är. Du får väl ta med dig laptop och filmen till sjukhuset :-)

  Comment by Libby — 2009-11-09 0:26 #

 2. Hej!

  Du får hälsa din far så gott ifrån oss här på Konsum i Öregrund då!
  Vi hoppas på ett snabbt tillfrisknande och en lugn och vilsam höst.
  Sen ses vi till nyår som vi bestämt!!

  /Konsum Personalen Öregrund
  Leif, Maths, Siw, Annika, Marina och Ida

  Comment by konsum öregrund — 2009-11-09 17:08 #

 3. Han har precis fått komma hem från sjukhuset! Klart han kommer ut till Öregrund till nyår och handlar som vanligt på Konsum!

  Comment by Kerstin — 2009-11-09 17:13 #

 4. Vad fint med hälsningen från Konsum! :)

  Novembermörker och hjärtinfarkter är inget vidare, med hopp om ork och snabbt tillfrisknande skickar jag en hälsning jag också.

  //Anna

  Comment by anna — 2009-11-09 17:26 #

 5. Mannekäng i rött: Fast det är nog bara exteriörerna vid Forum-varuhuset och vid den nu igenbyggda diagonala butiksgångpassagen mellan Smedsgränd och Bredgränd som verkligen är filmade på plats. Det är fint att se hur mönstret i gatubeläggningen på Forum-torget fortsätter in i diagonalpassagen, som sträckte sig ungefär där första delen av gallerians gång löper i dag. Och man ser den fina mosaiken som fanns kvar i entrén tills huset byggdes om i början av 1990-talet. Interiörerna i filmen — det som skall föreställa modehuset — är nog filmade i Sandrew-Ateljéerna i Stockholm, är jag rädd. (Regissören Arne Mattsson filmade gärna i uppsalatrakten, eftersom han bodde i staden. Det finns några uppsalaexteriörer till i filmen: kapellet på gamla kyrkogården känner man ju igen.) Några interiörer i filmen är filmade på plats, men då rör det sig om helt andra platser, som teatern i Gävle, Örbyhus slott och Nordiska museet. Några scener är filmade i Sigtuna, och hästsportsdelen är filmad på Ulriksdals galoppbana.

  Comment by Magnus Andersson — 2009-11-10 19:11 #

 6. Fast spiraltrappan är väl inifrån Forum också? Måste kolla på filmen igen.

  Comment by Kerstin — 2009-11-10 19:31 #

 7. Kanske. Man kan ju alltid hoppas.

  Comment by Magnus Andersson — 2009-11-10 20:59 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^