Kalasbakar

6 september 2009 17:10 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 3 kommentarer

Närmast maniskt bakar jag kaksort på kaksort och fyller kakburkarna medan jag lyssnar på P1. Har fortfarande på mig nattlinnet, men tänkte duscha och klä på mig så jag kan tvätta fönstren. September är kalasmånaden, för då fyller både jag, min mamma och Viggo år. Och i år är det ju litet extra eftersom jag fyller 40 år om precis en vecka.

Den stora festen får vänta till senare i höst. Först ska köks- och badrumsrenovering till stånd. Men på lördag kommer mina föräldrar och syskon och firar mig, och på söndag, som är födelsedagen, kommer några få vänner och hänger med mig, vänner som är litet som familj för mig. Men oroa er inte ni andra, det blir stor fest senare, och jag lovar att det blir massor av kakor då också.

Vad jag har bakat än så länge? Mummakakor, bondkakor, chokladkolasnitt, kolasnitt, schackrutor, syltkakor, drömmar och nöttoppar. Men det är ju massor av dagar kvar, så jag hinner baka mera! Och så måste jag kila förbi nån loppis och köpa fler kakburkar. Det här går ju inte.

DSC07531

3 kommentarer

  1. Grattis i förskott! Jag gillar dina kak- och bakbetraktelser, kommen som jag är ur ångermanländsk kak- och baktradition. Jag minns tant Tyras eklöv, farmors drömmar (med Trocadero, så att det skummade i munnen) och mormors finska pinnar. Jag har senare provat att baka ökensand, drömmar fast med brynt smör. Det är roligt att se att detta fortsätter. I veckans ska jag baka kanel- och vaniljbullar…

    Comment by Ann Christin Sandlund — 2009-09-07 10:49 #

  2. Vad för sorts kakor var tant Tyras eklöv? Jag har nämligen ett par sådana kakmått, men jag har så svårt att hitta något kakrecept som funkar att ta ut med mått så att de blir snygga när man flyttar dem till plåten, förutom vanliga pepparkakor. Testade vita pepparkakor med barnen, och degen höll visserligen ihop bra, men de jäste så mycket under gräddningen så de blev inte snygga och inte särskilt goda heller. Såg ett recept på chokladkakor med pärlsocker som skulle bakas som eklöv. Är det såna? Finnska pinnar bakar alltid min mamma. Jag är svag för bittermandel!

    Comment by Kerstin — 2009-09-07 10:59 #

  3. Som jag minns det var det mördegskakor, penslade med ägg och beströdda med hackad mandel och pärlsocker. Jag gör ofta en 1-2-3deg, alltså 100 g smör, 200 g socker och 300 g mjöl. Den är rätt hanterbar i kallt tillstånd, men måste ju kavlas ut snabbt och sedan är det pilligt att få över kakorna på plåten.

    Comment by Ann Christin Sandlund — 2009-09-07 16:55 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^