Dagens kopp: blå Groblad

16 juli 2009 22:17 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

Min bruna Groblad behövde en kompis! Får jag lov att presentera min nya blåa Groblad? Inte bara färgen skiljer dem åt. Om man tittar noga är det två varianter av modell på koppen. Den blå har en skåra i örat, medan den bruna är helt slät på örat. Det är inte heller exakt samma böj på örat. På den bruna finns det även fyra skåror i ringen under koppen. Annars är den exakt likadan till modellen. Men som om inte det vore nog skiljer sig också dekoren åt litet. Titta noga på den spretiga växtligheten längst ner som går som en krans runt koppen. På den blå är det fler och tätare linjer. Det måste vara så att den bruna är en senare variant, som är något förenklad både till modell och dekor.

DSC06716

DSC06718

DSC06715

3 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

 1. Blå Groblad av den yngre modellen (misstänker jag) har/hade vi hemma i Nyköping under tidigt 70-tal. Drack choklad ur dessa vill jag minnas. Får väl kolla nästa gång om det finns några hela kvar.

  Härlig modell och fin dekor!

  Tycker mig minnas att faten var enfärgat blåa… Kan det stämma?

  Comment by Paula — 2009-07-17 8:16 #

 2. Ja, men visst är de sköna att dricka ur! Och den senare modellen som du är van vid är skönare att hålla i. Den äldre varianten på öra är inte alls lika bekväm. De har enfärgade blå fat, det stämmer. Uppsala-Ekeby/Gefle tillverkade många koppar i den här modellen med samma fat, men olika dekorer på kopparna. Men till den äldre varianten ska det finnas fat med groblad på, om jag minns rätt. Jag har sett det i en antikaffär. Det var fint. Båda mina koppar saknar fat. Jag har tänkt att jag kan hitta det senare, och till vardags hemma när jag går omkring och dricker te tar jag bara koppen i alla fall.

  Comment by Kerstin — 2009-07-17 9:54 #

 3. Vad roligt att se att de fanns i brunt också. Jag har 5st blåa blad koppar + blåa fat. Håller med om att de är sköna att hålla i. Lagom tunna och lagom tjocka.
  Jag kommer i dagarna att lägga ut dessa på Tradera om någon är ute efter dessa koppar/fat.
  De är hela och fina.

  Comment by Bea — 2009-10-15 21:43 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^