10 steg från min dörr

4 maj 2009 11:36 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Huset | 3 kommentarer

På den utmärkta bloggen femtiotalsjakten hittade jag före helgen den roliga utmaningen 10 steg från min dörr, men jag har inte haft tid att gå ut och fotografera och skriva förrän nu. Man ska alltså gå tio steg från sin dörr eller port och dokumentera och skriva om något man ser där. Sagt och gjort.

Om jag går tio steg från ytterdörren kommer jag precis nedanför trappan och ett par steg till. Jag tog de stegen till vänster, så kunde jag fotografera mitt fina trappräcke, som är specialritat för mitt hus när det byggdes 1962 av den kände skulptören Olof Hellström, som bland annat gjort ljusträdet i domkyrkan, Islandsbrons järnsmidesräcke och monumentet på Martin Luther Kings plan. Samtidigt som han gjorde trappräcket gjorde han även dörrkläppen, utebelysningen och trean, som man även kan se 10 steg från min dörr. Det är så coolt att ha de här specialritade detaljerna som ingen annan har precis likadana.

dsc06181

dsc06183

dsc06182

3 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

 1. Vad roligt att ha något så speciellt! Jag skulle vara mycket stolt. Finns det fler hus på gatan alltså, som har räcken och detaljer av honom – men inte exakta likadana?
  Jag har länkat till ditt inlägg.

  Comment by Libby — 2009-05-04 11:57 #

 2. Till Libby: Jag har pratat med Olle Hellström, som jag känner, om de här exteriöra detaljerna, och han har bekräftat, att det är han som har gjort dem. Men det är uppenberligen inte så att han har gjort de här smidesarbetena för hela områden utan på beställning av husägarna. Om jag minns vårt samtal rätt, har han för övrigt gjort fler liknande arbeten i andra mellansvenska städer än Uppsala.

  Comment by Enn Kokk — 2009-05-04 12:07 #

 3. Jag bor i ett område med hus från 50- och 60-talet, Bärby Hage, där uppskattningsvis 90 procent av husen är röda eller gula tegelhus i några olika modeller. Mitt hus är ett Hultsfredshus som är byggt 1962. Tidigare ägaren var första ägare och byggde huset själv och beställde de här detaljerna från Olof Hellström. Många av husen här har unika räcken, grindar och annat i järnsmide, som mycket väl skulle kunna vara Hellström, som ju är uppsalakonstnär.

  Comment by Kerstin — 2009-05-04 13:12 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^