Experimenterar med violer

26 april 2009 22:28 | Allmänt, Ätbart, Bilder, Trädgård | 7 kommentarer

I trädgården blommar små luktvioler, och när jag läste det här på taffel.se om violer blev jag sugen på att baka något med violer. Eller allra helst skulle jag vilja göra hemmagjord violglass, för jag gillar SIA:s violglass. Googlade litet, men fick bara napp på nån vegansk violglass gjord på violtabletter. Jag ville göra på riktiga färska blommor.

Hittade ett recept på violkaka från DN, men det skulle vara vansinnigt mycket violer i kakan, och så mycket finns det inte utslagna här i trädgården ännu. Dessutom skulle det vara violsirap i toppingen, och det hittar man bara på såna där butiker som säljer tillbehör för att framställa sån där ond saft ni vet, som inte jag dricker. Har ingen vidare lust att besöka en sån butik, men jag får kanske lov att göra det för att få tag i sån där violsirap, för mitt experiment gav inte så stark violsmak.

Jag hittade nämligen en påse med kanderade violer i skafferiet. Dem tog jag och stötte i mortel, och så blandade jag en näve i sockerkakssmet, och så en näve i den där toppingen. Kakan blev helt okej, men den smakade inte så mycket viol, särskilt inte i jämförelse med violglassen. Jaja, det uppskattades av gästerna i alla fall, och till det drack vi lapsang. Rökt te och viol funkar bra.

dsc06087

dsc06089

7 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

 1. Det skär i mig när jag ser att du förstör den goda kakan med den vidrigaste smak som finns i universum – viol… Jag kan för mitt liv inte förstå vad det är med viol som man kan gilla… :) Försök gärna förklara, Kerstin! :)

  Comment by Hull — 2009-04-26 23:30 #

 2. Nu känner jag ju ganska väl till dina preferenser när det gäller mat och annat ätbart, Anton. :-) Tror att det kanske är lönlöst att förklara för någon som inte har så rafinerad smak. Fast nu kommer jag ju ihåg att du gick med på att äta vietnamesiskt sist, och att du faktiskt har vidgat dina vyer något. Ja, vad ska jag säga om viol? Jag gillar parfymerade smaker. Jag gillar jasmin, ros, lavendel, viol. Tycker du även illa om doften av viol, eller är det bara smaken?

  Comment by Kerstin — 2009-04-26 23:48 #

 3. Jag vill nog hävda att jag har kvalité på mina matpreferenser… Och jag kan gilla doften av viol i måttliga mängder. Men parfymerade smaker… Nä…

  Gillar du smaken av parfym alltså? Vilken parfym smakar bäst?

  Comment by Hull — 2009-04-29 0:12 #

 4. Hull: Du kan ju inte hävda utan att belägga. Men ok, jag ger dig fin-marsipan. Men vad mer?

  Comment by Lydia — 2009-04-29 14:30 #

 5. Lydia: Jag ger dig leverstuvning, isterband och broccoli…

  Comment by Hull — 2009-05-01 1:09 #

 6. Viol att dofta på. Älskar
  Viol att äta av. Avskyr. I söta saker. Skulle gott kunna ha i sallad. Det är samma med ros. Har ofta, ofta rosblad i sallad, men AVSKYR efterrätter med rosenvatten.
  För det mesta diggar jag Ks kakor – men här frodas skepticism.

  Men eftersom jag är en snäll storasyster (och utan moral – iaf om man jämför med min syster) kan jag absolut gå in på nån essens-affär och köpa vad du behöver. Säg bara till! Jag vill ju inte att du gör nåt som känns fel, sytern min. Bara jag får hålla mig till lemoncurd/hallon-muffinsen

  Comment by Anna — 2009-05-01 22:53 #

 7. Hull: Leverstuvning! Jag är imponerad. Broccoli var också otippat.

  Comment by Lydia — 2009-05-03 17:51 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^