Och julgranen klär man på natten till julafton medan barnen sover

23 december 2008 9:38 | Allmänt, Lyssnar på | 6 kommentarer

Litet förvånad är jag över att fler och fler verkar ha julgran inne sedan veckor tillbaka. Jag har sett det i upplysta fönster, på bloggar och på folks facebook-status. Inte så att jag upprörs över att folk inte följer traditioner och att de skulle göra fel. Man får göra precis som man vill, som man blir lycklig av. Det är lugnt. Man får äta semlor nu också om man vill. Men jag tänker att man hinner ju tröttna på julgranen, trots att jag älskar julen. För om man tar in granen till julafton och har den till Tjugondag Knut som traditionen bjuder brukar den vara rätt barrig vid det laget, och sista veckan brukar till och med jag vara trött på den. Om man tar in den i början eller mitten av december är det väl dags att slänga ut den till jul då.

Men jag älskar som sagt verkligen allt med julen. (Utom det där att den har något med religion att göra, det har jag förträngt… hmm.) Den är något förmildrande med den annars så vidriga vintern. Det är så trevligt att julstöka, städa riktigt grundligt, baka, laga mat och göra julgodis, julmusiken, köpa julklappar och inte minst att omsorgsfullt slå in paketen. Och så julgranen med allt fint 50-talspynt då.

Och julgranen tar jag in kvällen före julafton, men jag klär den inte förrän på natten medan barnen sover. Så var det när jag var liten. Pappa klädde granen på natten, och när man vaknade på morgonen strålade allting så där magiskt vackert. Förutom att det blir en överraskning för barnen får jag dessutom klä granen ifred och bestämma hur den ser ut. Jag vill inte ha massa frigolitbitar och Pettsonfigurer i granen som barnen tycker passar; jag vill ha mitt fina 50-talspynt som jag köpt på mig på loppisar och Tradera genom åren. Därför har de fått krukor med enris i sina rum som de har fått pynta. Och medan jag pyntar lyssnar jag naturligtvis på Danföredan i P1 med Karsten Thurfjell och Gunnar Bolin. Det är 19:e året som de sänder sitt program natten till julafton. De sänder från någon ny plats i Europa varje år, och de pratar och pratar i timmar och spelar musik. Så trevligt. Missa inte det nu. Klockan 22.12 i kväll och några timmar framåt.

6 kommentarer

 1. Trevlig tradition. Man ska inte ta ut julen i förväg. I min barndom kläddes granen på julaftons förmiddag av farmor och oss barn.Alla andra prydnader sattes också fram under dagen. Det var lite terapi i väntan på föräldrarna som kom hem först efter att affären stängt kl 6 på julaftons kvällen (oftast efter att inte varit hemma de sista dagarna överhuvudtaget). Den traditionen tog jag med mig till Sollefteå – granen kläddes på morgonen på julafton under pojkarnas uppväxt.

  Comment by Kristina Strömberg — 2008-12-23 13:30 #

 2. Håller med dig helt och hållet Kerstin! Tiden rusar iväg i alla fall, så varför göra jul innan man hinner med julen??

  Comment by Elisabeth Gräslund Berg — 2008-12-26 6:18 #

 3. Vi brukar också klä granen dagen före julafton.

  I år när vi skulle åka bort tänkte vi dock bryta den traditionen. Vi åkte till Vaksala torg för att köpa en gran, tyvärr lite väl sent och det var stängt. Då for vi till IKEA och hittade bara granar som varit förpackade väldigt länge och inte gick att ha. Vi lovade dock Helmer en liten gran till hans rum och köpte den minsta vi kunde hitta. När jag kom med den till bilen sa Helmer ”- Men mamma jag sa ju en LITEN gran”. Jag inser att han nog menade en jätteliten gran som en blomma i fönstret ungefär”.

  Så vi köpte en gran som vi inte ville ha och inte han vi klä den heller. Den ligger fint inslagen i sitt nät på vår altan och barrar….

  /Maria

  Comment by Maria Haglund — 2008-12-28 9:46 #

 4. Har varit julfascist i alla år och inte kunnat tänka mig något annat än riktig gran och klädsel på kvällen före julafton. Så vad hände i år? Jo, helt slut på köpegranar (förutom STOORA ädelgranar) och halva priset på plastgranar. Jag köpte mig en plastgran och klädde den redan den 22/12! Finns det en någorlunda bra plats i helvetet för mig?

  Comment by Paula — 2008-12-28 10:45 #

 5. Tidig gran är i och för sig perfekt om man har svårt att komma i julstämning. Och kan man verkligen tröttna på en gran? (Förutom när man har kvar den in i februari för att man inte klarar att hugga den i bitar med högerarmen bruten, alltså. Det var ödet för förra årets gran.)

  Comment by Mikkis — 2008-12-28 20:54 #

 6. Ja, Paula, du hamnar säkert i helvetet i plastgranskogen. Man kan lika bra köpa granen några dagar i förväg, till och med veckor i förväg, även om man inte tar in den förrän till jul, för det är nog samma granar som säljs från början av december tills de tar slut. Vi köpte på lördagen innan julafton i Gränby. Då fanns det hur mycket som helst.

  Mikkis, en bra grej är att låta bli att bryta armen. Gör inte det mera är du snäll.

  Comment by Kerstin — 2008-12-30 0:20 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^