Nattmangling

7 januari 2006 22:15 | Allmänt, Huset | 1 kommentar

Ja, vi som är föreningsrävar tänker kanske på sena förhandlingar långt in på natten på kongresser, men nu syftar jag faktiskt på gammal hederlig mangling av lakan, dukar och dylikt, utfört på natten. För det har jag ägnat mig åt en del på sista tiden. Jag tycker nämligen att mangling är jättebra, men jag tror att inte så många i min generation manglar. Jag är uppväxt med manglade lakan. I tvättstugan i mina föräldrars bostadsrättsförening finns två normalstora elmanglar. På Arken fanns stenmangel när jag flyttade in, men den byttes mot normalstor elmangel medan jag bodde där. På tiundagatan var det åter stenmangel, och jag har aldrig lärt mig använda det, men jag vet att det ger bästa resulatet. Sista året vi bodde där satte de in elmangel i två av tvättstugorna. Här i huset fanns en liten bordsmangel när vi skulle ta över. Säljaren sa att ?ni är väl inte intresserade av mangeln?, men det är klart att vi ville ha den! För även om den inte är lika bra som en stor mangel, är den bättre än ingen mangel alls. Jag har inte hunnit mangla under hösten, för det har varit mer prioriterat att packa upp och komma i ordning. Men nu har jag snart manglat berget av lakan och dukar. Nu ska jag berätta varför man ska mangla.

Det är ju så skönt med manglade lakan. Manglade och omanglade lakan är verkligen skilda världar.

Lakanen tar mycket mindre plats när de är manglade, så man spar rejält med utrymme.

Linnedukar måste faktiskt kallmanglas. Linnetyg förlorar sin glans och blir förstört om man stryker det.. Dessutom kan inte tjocka linnedukar bli släta av strykning, bara av mangling.

1 kommentar »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

  1. Så fint! Jag tycker som Du! Det är livskvalitet med kallmanglade lakan och dukar. Jag lärde mig mangla i tioårsåldern när jag fick hjälpa min mamma mangla vår stora familjs lakan, dukar och handdukar på stora stenmangeln i kommunala tvättstugan i källarvåningen till Konsum i Vallentuna. Mamma bykte tvätten i källaren hemma – vi hade ingen tvättmaskin förrän långt senare – hängde den ute på tork och så fraktades den på cykel i en jättestor tvättkorg till Konsum. Redan när jag var 6-7 år och vi bodde i Västerberg fick jag hjälpa mamma lägga tvätt. Så blev jag expert på att vika handdukar t ex. Och jag har minnen av hur jag grät, medan vi la tvätt, för att vi skulle flytta från Västerberg till Västerås.

    Comment by Birgitta Dahl — 2006-01-09 11:05 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^