Spisa Ribb

8 januari 2006 16:05 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Förresten var ju bästa finaste julklappen halsbandet jag fick av svärföräldrarna. Vi bytte julklappar först när de kom ner efter nyår, och då hade de läst i bloggen om smyckena från http://www.kila.nu/, och varit och köpt ett halsband med Spisa Ribb!

Spisa Ribb-halsband

Bilden är från hemsidan, och inte det exemplaret som jag har, men det ser ut ungefär så. Måste komma ihåg att ta på det när jag ska åka till jobbet imorgon. Det funkar ju inte att ha smycken när jag är hemma med Klara.

Spisa Ribb är ett porslin formgivet av Stig Lindberg för Gustavsberg. Jag har både kaffe- och tekoppar. Tyvärr är det olämpligt att diska dem i maskin, eftersom dekoren ligger ovan glasyren, så jag använder dem inte så ofta. Nu finns de dock i nyproduktion, och då ligger dekoren under glasyren.

Lindberg formgav både själva servismodellen Spisa, även kallad LI, och dekoren Ribb, 1955 till H 55. Det hörde ihop med brunglaserade Terma, som var en nyhet eftersom det var flamsäkert gods. Spisa-modellen framställdes även med dekoren Prunus, också den formgiven av Lindberg 1962, och en del andra dekorer. Men jag är mest förtjust i Ribb och Prunus. Prunus har jag också en del, men det är samma med det, att man inte bör diska i maskin. Och då blir det ju inte använt så ofta. Prunus är jag dessutom uppvuxen med att dricka te i.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^