Pettson och Findus och hummus till middag

15 januari 2006 18:01 | Allmänt | 3 kommentarer

Mysig söndagskväll med hela familjen. Pettson och Findus på TV, och vi åt i soffan framför tvn för ovanlighetens skull. Jag har gjort hummus, och i det doppar vi pitabröd, morotsstavar, gurkstavar, paprika och champinjonskivor. Viggo äter inte hummus, men han äter morot, paprika och pitabröd med god aptit. Klara äter gurka och pitabröd med så stor förtjusning att hon liksom hoppar. Det här är så bra tv-mat, som är jättegod samtidigt som den är nyttig. Och hummus är ju busenkelt och blixtsnabbt att göra i matberedare eller mixer om man använder kokta kikärtor på konservburk. Jag brukar göra dubbel sats på en gång, för den håller rätt många dar i kylen. Och ett tips om pitabröd. Hattings pitabröd, som finns i kyldisken, är superbra. Vi har det alltid hemma i frysen. Bara att ta ut och micra direkt i någon minut, och så är de supergoda. Vi äter ofta pitabröd som vi fyller med grönsaker och köttfärsbiffar och någon sås, eller som tillbehör till en gryta.

Hummus
1 burk kikärtor (280 g utan spad)
3 vitlöksklyftor
saften från en citron, eller motsvarande mängd på flaska
1 tsk spiskummin
1/3 tsk paprika
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
litet kajennpeppar
3 msk olivolja
1 msk tahina (sesampasta)
2 msk finhackad persilja

Kör alla ingredienser i matberedare.

3 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

 1. Pettson och Findus är verkligen bra även som film.

  Jag är sen gammalt freak när det gäller tecknad film, och jag vill därför ogärna missa till exempel Diesneydags. Fast utbytet är allt som oftast magert: riktigt njutbara är endast de gamla kortfilmerna.

  Apropå barnkultur (som vi 60+are alltså också gärna tar del av) bjöd mamma – det var en julklapp – Annas tre flickor Sara, Amanda och Ella på Dramaten i fredags (13 januari); Anna och jag var förstås också med. På stora scenen såg vi ”Petter och Lotta och Stora Landsvägen”. Den är skriven av Lucas Svensson men hämtar, som man kan förstå redan av titeln, sitt stoff från Elsa Beskow och August Strindberg.

  I den här pjäsen gör Petter och Lotta ett slags klassresa längs Stora Landsvägen från Strindbergs Tvätt-Kristin (”Jag tvättar, jag tvättar…”) till tanterna Brun, Grön och Gredelin samt farbror Blå i Beskows Lillköping. Det är bra och tänkvärt – även om jag ställer mig lite undrande till slutet, där Tvätt-Kristin har avancerat till tvättinrättningschef med jättelik tvättmaskin.

  Pjäsen hämtar förresten stoff från flera av Beskows bildsagor, till exempel Olles skidfärd och Blomsterfesten i täppan (med underbart formgivna levande blommor). Och så läser farbror Blå hela Tomtebobarnen, som samtidigt spelas upp på scenen -rimmen låter han den yngre delen av publiken fylla i, och det klarar den med schwung; ungarna på Dramaten kan sin Beskow.

  Före föreställningen bjöd mamma oss på middag på den italienska restaurangen Leopardi, som ligger ett par gator upp från Dramaten.

  Där hände två saker.

  Min gamle vän och skolkamrat Anders Thunberg, före pensioneringen journalist på Ekot i Sveriges radio och dess förinnan på Aftonbladet, dök upp på gatan utanför krogfönstret och kom in och morsade, inte minst på Anna som han, i hennes barndom, gjorde en lång radiointervju med.

  Sen gjorde jag Anna uppmärksam på att Bodil Malmsten satt vid bordet bredvid vårt, och Anna, som gillar Bodil Malmsten, gick fram och presenterade sig och berättade, att alla som hon nyanställer får en dikt av Bodil Malmsten, som Anna tycker är en bra introduktion att läsa inför nya jobbet.

  Comment by Enn Kokk — 2006-01-16 11:45 #

 2. Nej, det var inte Tomtebobarnen utan Hattstugan, som lästes upp. Vi såg bara ett Tomtebobarn – en skrikande tonåring, som rusade över scenen

  Comment by Birgitta Dahl — 2006-01-16 23:09 #

 3. Jo visst har du rätt – jag blandade ihop två titlar. Så kan det gå!

  Comment by Enn Kokk — 2006-01-16 23:18 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^