Luxuslampan med ny Stig Lindberg-skärm

5 oktober 2008 23:35 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 4 kommentarer

Efter min mormor ärvde jag för elva år sedan en taklampa i Luxusserien, formgiven av Uno och Östen Kristiansson. Luxuslamporna från sent 50-tal och tidigt 60-tal har teakdetaljer och vita glaskupor. En annan detalj som är typisk för Luxuslamporna är att sladden inte går inne i lampan, utan ligger synlig i ett spår i teaken. Så fina!

dsc04301.jpg

I somras när jag var hos mina föräldrar i Öregrund hittade jag en golvlampa i samma serie på en loppis. Den var i fint skick och med fungerande el. Det enda var att den hade en lampskärm med fult gammelrosa tyg som inte alls passade till. Jag vet inte om själva stommen till lampskärmen är original, men den är definitivt rätt i tid i alla fall, och passar till foten.

Nu har jag sytt en ny skärm i fina linnetyget Melodi av Stig Lindberg. Jag är så nöjd.

dsc04295.jpg

dsc04299.jpg

4 kommentarer

  1. Dedär droppformade luxuslamporna är ju hysteriskt snygga! Vi har lyckats samla på oss några, Daniel hittade en femarmad där en kupa var trasig på den kommunala returmarknaden här för flera, flera år sedan. Den låg nedpackad på vindan jättelänge, men till sist dök det upp reservkupor på Domino Antik i Stockholm. Nu har vi den hängande i biblioteket över läsbordet, och i arbetsrummet har vi en trearmad. De är inte exakt lika den som du har, vi har sladd mellan koppen i taket och själva spröten som lamporna hänger i.

    Den sista excessen i luxussvängen var ett inköp på tradera, 11 lampor i ett rop. Jag har en av dem på mitt arbetsrum här på universitetet och den sprider ett fantastiskt trevligt ljus på eftermiddagarna! Däremot tog fönstren slut jättefort hemma, så vi har varit tvungna att packa ned några.

    /anders

    Comment by Anders Ringnér — 2008-10-06 8:53 #

  2. Er taklampa är mycket snygg och golvlampan med. Håller med dig att nya tyget är jättefint och gör lampan mycket finare. Är vägglamporna ni har av samma/liknande serie? Tror ni fick dem av dina föräldrar.

    Comment by Kristina Strömberg — 2008-10-06 14:58 #

  3. Du är utmanad!

    Och jo, jag håller med om att mormors lampa är gudomlig.

    Comment by Anna-Karin — 2008-10-07 21:29 #

  4. Väldigt fina! Gillar särskilt tyget.

    Comment by saom — 2008-10-07 21:55 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^